Stichting HORNBACHhelpt pakt buitenruimte Buurthuiskamer Betondorp aan
Buurthuiskamer Betondorp is een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk. “Iedereen is hier welkom, ongeacht achtergrond of overtuiging”, vertelt Joy de Groot van het Leger des Heils. “Vooral voor mensen die het niet makkelijk hebben, bijvoorbeeld door eenzaamheid of financiële zorgen, is dit een plek om sociale contacten op te bouwen en wat steun te krijgen in het dagelijkse leven. Buurthuiskamers zijn een verlengstuk van de erkende hulporganisaties en worden steeds belangrijker in onze samenleving.”
Creatief zijn
Het Leger des Heils krijgt wel geld voor zorg, maar de buurthuiskamers worden niet gesubsidieerd. Zonder de inzet van vrijwilligers uit de wijk, geld dat wordt opgehaald met fondsen en de hulp van bedrijven uit de omgeving, kan de buurthuiskamer in Betondorp dus niet bestaan. “Elke keer als we iets extra’s of nieuws willen doen, moeten we creatief zijn”, legt Joy uit. “Zo wilden we graag wat gezellige zitjes buiten voor de deur maken zodat het er uitnodigend uitziet voor mensen die langslopen om even een praatje te maken. Dit bevordert sociaal contact en verbinding in de wijk. Samen met Harma, de locatiecoördinator van de buurthuiskamer, bedachten we dat verrijdbare banken hiervoor ideaal zijn. Die kunnen overdag naar buiten en aan het einde van de dag weer veilig naar binnen. Maar omdat we hier geen budget voor hadden, hebben we HORNBACHhelpt benaderd met de vraag of zij wat voor ons konden betekenen.”
Verrijdbare banken en plantenbakken
HORNBACHhelpt reageerde enthousiast op de aanvraag van Joy en Harma. Projectcoördinator Jelle Laurier van HORNBACHhelpt van de vestiging in Amsterdam: “We wilden graag iets betekenen voor de mensen in Betondorp. We hebben aangeboden om naast de banken ook verrijdbare plantenbakken te maken voor extra gezelligheid.” Op 10 april ging een team van zes vrijwilligers van HORNBACHhelpt aan de slag bij de buurthuiskamer. “We hebben meerdere houten banken van 1.20 meter in elkaar gezet. Toen die in elkaar zaten, hebben we ze voorzien van wielen en vervolgens bewerkt met een beschermende beits”, vertelt Jelle. “Ook de houten plantenbakken die we bij ons hadden, hebben we gebeitst en mobiel gemaakt door er wielen onder te monteren. Natuurlijk hebben we ze meteen gevuld met voorjaarsbloeiers die lang voor kleur zorgen.”
Meer verbinding in de wijk
Bij de buurthuiskamer in Betondrop zijn ze dolblij met het resultaat. “We zijn nog geen jaar open en dit zorgt voor meer zichtbaarheid en aanloop in de buurt”, zegt Joy enthousiast. “We kunnen hierdoor nog meer mensen ondersteunen en voor verbinding zorgen.” Voor Jelle was het een waardevol project: “Het leven van anderen wat fijner maken is waar we het allemaal voor doen. Ik ben ervan overtuigd dat als je iemand anders blij maakt, dat je het zelf ook goed hebt.”