Hornbach newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals
Kabouterhuis

Bijna helft Noord-Brabanders fanatieke klusser

Huijze Spillebeen in Vlijmense achtertuin

Ruim 45 procent van de inwoners van Noord-Brabant klust vaker dan eens per maand. Noord-Brabant staat daarmee op de derde plek van meest fanatieke klusprovincies van ons land. In de afgelopen vijf jaar zijn Noord-Brabanders bovendien meer gaan klussen en pakken ze steeds grotere projecten aan. Dat blijkt uit onderzoek naar klusgedrag onder Nederlanders. Een typisch voorbeeld van zo’n fanatieke klusser is Frank de Laat uit het Brabantse Vlijmen. In zijn achtertuin staat een sprookjesachtig kabouterhuis, dat is opgetrokken uit materialen van ver buiten de provincie.

Uit het onderzoek van Hornbach Bouwmarkt Nederland blijkt dat als de klus geklaard is, meer dan de helft van de ondervraagden het resultaat graag deelt, bijvoorbeeld online. Zo ook marktkoopman Frank de Laat, die is getrouwd en een zoon van vijf jaar heeft. Als verzamelaar van antieke sprookjesboeken was het zijn langgekoesterde wens om eens een kabouterhuis te maken. “Mijn vrouw was in het begin not amused, maar nu is zij hartstikke trots op Huijze Spillebeen.”

Stucen in Efteling-stijl

Het klusavontuur begon 2,5 jaar geleden in Frankrijk, in het vakantiehuisje van zijn vader. Frank kon de oude balken van de fundering mee naar Vlijmen nemen, waarmee hij de kiem legde voor zijn kabouterhuis. “Daarna volgden nog enkele bijzondere vondsten, zoals de torenpunt van een gebouw uit de Efteling. Verder kregen de leuning van een oud bankstel en het middenstuk van een salontafel hier een tweede leven en heb ik ook wat typisch Franse stenen op de kop getikt. Mijn meest recente aanwinsten zijn de oude Bourgondische tegelpannetjes uit België. Als die dakpannetjes erop liggen, komt een stukadoor langs die in de Efteling heeft gewerkt. Die gaat mij leren stucen in de Efteling-stijl! Bijzondere vormen vragen tenslotte om bijzondere oplossingen!”

Kaboutergevoel

Frank, de Anton Pieck van Vlijmen, werkt gemiddeld tien uur per week aan zijn huzarenstukje. Die inspanningen hebben ertoe geleid dat er in de achtertuin van huize De Laat inmiddels een kabouterwoning van 3,5 meter hoog te bewonderen is. “Binnen kun je er als kind of volwassene in staan, maar ik heb de deur met opzet wat kleiner gemaakt. We moeten dus bukken om binnen te komen, voor het kaboutergevoel. We willen binnen nog een piano, speeldoos en kabouter neerzetten. Als we straks helemaal klaar zijn, is iedereen welkom om te komen kijken.”

Over het onderzoek

Het onderzoek (n = 1083) naar klusgedrag onder Nederlanders is eind augustus uitgevoerd in opdracht van Hornbach Nederland; Noviodata legde aan mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 t/m 65 jaar een online vragenlijst (CAWI) voor.

Lees ook ...

Volg Hornbach:

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg ons

Social wall