HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

Gloednieuwe ontspanningsruimtes voor zorghelden en ouderen

HORNBACHhelpt steunt personeel én bewoners op Dag van de Verpleging

Werken in de ouderenzorg is nooit makkelijk geweest, maar de pandemie was een ongekende uitdaging voor het personeel. Op 12 mei, de wereldwijde Dag van de Verpleging, kregen de medewerkers van Attent Zorg en Behandeling in Dieren daar alle lof voor. De directie wilde haar waardering graag vertalen in een concreet gebaar, maar helaas ontbrak het daarvoor aan budget. HORNBACHhelpt kwam in actie: een verlept terras werd opgeknapt tot sfeervolle personeelsruimte, waar de medewerkers in alle rust kunnen opladen. Ook de bewoners, die elkaar én het personeel door de zware tijd hebben gesleept, kregen een prachtige nieuwe plek.

Attent Zorg en Behandeling biedt ouderen zorg op maat, aan huis of op een van de elf locaties in Gelderland. Op de woonzorglocatie in Dieren, De Oude Plataan, stonden op de Dag van de Verpleging de zorgprofessionals centraal. Dankzij de steun van HORNBACHhelpt kreeg hún dagelijkse werk een krachtige impuls, en ook de levens van de bewoners, die het de afgelopen tijd zwaar voor de kiezen hebben gekregen, werden letterlijk en figuurlijk opgefleurd.

Langetermijnsteun
“Zo’n Dag van de Verpleging is hartstikke mooi,” zegt senior verpleegkundige Emmy Kreuzen, “maar ik vind het nóg belangrijker dat ons personeel die steun ook op de lange termijn voelt. Daar had onze directie met liefde zelf voor gezorgd, maar ons budget is volledig bestemd voor de ouderenzorg. Onze inkomsten komen vanuit de bewoners en zijn voor de bewoners. Dat betekent helaas dat er weinig overblijft voor de medewerkers. Dankzij HORNBACHhelpthebben we toch iets belangrijks voor hen kunnen doen, vandaag en op de langere termijn. Dat is indirect al goed voor onze bewoners, omdat het personeel er dan nóg beter voor hen kan zijn, maar we vinden het helemaal geweldig dat HORNBACHhelpt de ouderen zelf óók gericht wilde helpen.”

Goede voorbereiding
Vanaf tien uur ‘s ochtends nam een team van zeven HORNBACHhelpt-vrijwilligers meerdere plekken op De Oude Plataan onder handen. “Zowel voor de zorgmedewerkers als voor de bewoners hebben we een compleet nieuw terras gemaakt: twee rustige, comfortabele buitenruimtes, op plekken die er al tijden wat verlept bijlagen,” zegt Peter Vuijk, vrijwilliger van HORNBACHhelpt. “De afgelopen weken hebben we alles opgemeten. Aan de hand daarvan zijn we vol enthousiasme grote banken, tafels en bloembakken gaan ontwerpen. Door al het voorwerk was het vandaag vooral een kwestie van in elkaar zetten en bevestigen. Dat ging soepel, in een bijna feestelijke sfeer. Je merkte echt dat de bewoners en het personeel in het zonnetje werden gezet – en terecht!”

Kwaliteit van leven
Naast de nieuwe personeelslounge buiten, werd ook het balkon op de eerste verdieping aangepakt. Ook daar werden fleurige bloembakken en planten geplaatst, maar ook zitbanken en verrijdbare tafels. Door de aangepaste hoogte kunnen ook de bewoners met rolstoelen er makkelijk aanschuiven. “Ze hebben nu een extra mogelijkheid om heel gemakkelijk van de buitenlucht te genieten,” zegt Emmy Kreuzen. “Het is een fijne, uitnodigende plek geworden, waar onze bewoners lekker met een klein groepje in de schaduw kunnen zitten. Dat is zeker in deze warme tijd van het jaar een flinke impuls voor hun gezondheid, én voor hun kwaliteit van leven.”

Frisse moed
Met een paar uur stevig klussen steunde HORNBACHhelpt in één klap tientallen bewoners en medewerkers, en dat is zeer welkom, benadrukt Emmy. “In de ouderenzorg moet je vaak ontzettend schakelen. Het ene moment breng je een kopje koffie, en dan zit je opeens bij een sterfgeval. Dat vergt natuurlijk veel van onze medewerkers én van de ouderen zelf. De afgelopen periode was voor ons allemaal best zwaar. Dan zijn zulke plekken om dagelijks even tot rust te komen niet alleen fijn: ze zijn ook echt nodig. Dankzij HORNBACHhelpt kunnen we er met z’n allen, ook na deze speciale dag, met frisse moed weer tegenaan!”

Lees ook ...