HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

Groene metamorfose van buitenterrein Stichting Focus

Veilige plek voor de deelnemers gecreëerd om helemaal zichzelf te zijn

Op woensdag 5 oktober onderging het buitenterrein van Stichting Focus in Zwolle een ware metamorfose. HORNBACHhelpt voltooide een project van maar liefst vier klussen tegelijk, samen met de helpende handen vanuit de stichting. Focus zet zich in om de positie te verbeteren van mensen die niet vanzelfsprekend hun weg vinden in de maatschappij. Een toegankelijke locatie om activiteiten te organiseren is hiervoor belangrijk. “Onze deelnemers genieten als nooit tevoren van ons prachtige buitenterrein. Ongelooflijk over hoeveel kennis, kunde én enthousiasme het team van HORNBACHhelpt beschikt”, zegt de dolgelukkige Hans Tjoelker van Stichting Focus.

Stichting Focus biedt mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid een veilige plek waar zij echt zichzelf kunnen zijn. Door deel te nemen aan activiteiten kunnen zij werken aan herstel en ontwikkeling. De deelnemers kunnen onder andere aan de slag in het kunst- of textielatelier, het plantenasiel of lekker met elkaar tuinieren en samenzijn op het buitenterrein. Het helpt hen om hun leven weer op de rit te krijgen. De stichting is een gesubsidieerde organisatie en moet scherp budgetteren. “Het buitenterrein is best groot en we hebben niet genoeg mensen en budget om dit zelf op te knappen“, laat Hans weten. “Toen ik via onze stagiair over HORNBACHhelpt hoorde, heb ik direct een verzoek gestuurd met de vraag of zij iets voor ons konden betekenen.”

“We houden van een uitdaging”
Hans’ verzoek kwam terecht bij Peter Beekhuis, projectleider van HORNBACHhelpt in Zwolle: “Ik ben met een collega bij de stichting gaan kijken. Het was ons meteen duidelijk dat er fors geklust moest worden. Gelukkig houden wij wel van een uitdaging. We wilden het goed aanpakken en hebben meteen vier projecten tegelijk uitgevoerd. Ten eerste hebben we een prieel opgezet, zodat de deelnemers ook met minder goed weer in hun moestuin kunnen wroeten. De oude zandbak die gebruikt wordt als vuurplaats, hebben we voorzien van tuinhouten banken op betonnen blokken en een paar vrolijke plantenbakken. Daarmee is het een fijne plek geworden om samen te zijn. Daarnaast hebben we een materiaalhok geplaatst voor de terrasstoelen en -tafels. Bij een beetje wind stoven die het hele terrein over. Nu kan alles veilig en droog worden opgeborgen. Tot slot hebben we het aangezicht van het gebouw opgeknapt. De looppaden zijn weer schoon en met allemaal frisse nette planten ziet het er weer netjes uit.”

Project van vier klussen tegelijk
Vier grote klussen tegelijk maakten het een groot project. Om het in één dag voor elkaar te boksen, waren heel wat mensen nodig. Een team van tien vrijwilligers van HORNBACHhelpt bracht niet alleen de materialen mee, maar ook hun kennis en kunde. Met hulp van nog eens tien mensen van Stichting Focus – waaronder medewerkers, vrijwilligers én deelnemers – hebben zij samen dit project aangepakt. Hans: “Iedereen was zo enthousiast over de plannen en de hulp van HORNBACHhelpt, dat ik weinig moeite had een groep bij elkaar te krijgen die de handen uit de mouwen wilden steken. Er is keihard gewerkt door iedereen en het resultaat is prachtig. We gaan hier nog jarenlang van genieten met elkaar.”

Onbetaalbaar
Peter is nu vijf jaar projectleider van HORNBACHhelpt in Zwolle. Zo’n vier keer per jaar pakt hij samen met collega’s geheel vrijwillig een project op in de regio. “Bij elk nieuw project denk ik weer: ‘Poeh, dit wordt een flinke berg werk.’ Maar als je elke keer weer de blije gezichten van iedereen ziet als een project is afgerond, dan geeft dat een warm en voldaan gevoel. De mensen die we hebben kunnen helpen, zien we vaak regelmatig in onze vestiging. Dan zwaaien ze elke keer even enthousiast en dankbaar naar ons. Onbetaalbaar!”

Lees ook ...