HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals
HORNBACH start sterk in eerste kwartaal nieuwe boekjaar 

HORNBACH start sterk in eerste kwartaal nieuwe boekjaar 

Omzet en winst projectbouwmarkt groeiden zowel nationaal als internationaal

De HORNBACH Group is het nieuwe boekjaar 2024/25 sterk begonnen. In het eerste kwartaal (1 maart tot en met 31 mei 2024) steeg de groepsomzet met 1,8% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het verschil werd onder andere gemaakt door een betere start van het tuinseizoen in de maanden maart en april, een verbeterde brutomarge en beheersing van de kosten. HORNBACH zag de verkoopcijfers van planten en tuinproducten stijgen het afgelopen kwartaal, evenals het aantal klanten.

“Als je nu iemand op straat vraagt naar het weer het afgelopen voorjaar, zal ongetwijfeld de vele regen van de afgelopen periode ter sprake komen”, zegt Evert de Goede, algemeen directeur HORNBACH Bouwmarkt Nederland weten. “Toch was het weer dit voorjaar beter dan dezelfde periode een jaar geleden. We zijn het misschien allemaal vergeten, maar de maanden maart en april waren zo slecht nog niet. Zeker niet vergeleken met  2023, toen de regen en kou zorgden voor een matige start van het boekjaar. Dit jaar zijn we beter van start gegaan, mede dankzij groeiende verkoopcijfers van planten en tuinproducten.” Maar dit is niet de enige verklaring voor de positieve omzetontwikkeling. De Goede vervolgt: “Onze klanten waarderen dat we consequent vasthouden aan onze laagste prijsgarantie, deskundige service, een reusachtig assortiment en grote voorraden. Die waardering vertaalt zich al langere tijd in een groeiend aantal klanten en daarmee meer verkopen, ook in het afgelopen kwartaal.”

 

Omzet en winst
De omzet van de HORNBACH Group nam toe in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar 2024/25. Vergeleken met vorig jaar steeg de geconsolideerde omzet met 1,8% naar 1.805,7 miljoen euro. Op groepsniveau kwam de aangepaste EBIT aan het einde van het kwartaal uit op 146,4 miljoen euro, wat een sterke winstgroei betekent van 33,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet- en winststijging zijn voor een groot deel te verklaren door de verbeterde macro-economische omstandigheden. Daartegenover staat dat de stijgende operationele kosten door de onder andere fors hogere lonen beheersbaar bleven. Vooruitkijkend verwacht de HORNBACH Group dat de totale omzet in dit lopende boekjaar 2024/25 een lichte stijging laat zien en dat de winst op of net boven het niveau van het afgelopen boekjaar uitkomt.

 

Groei
De omzet van HORNBACH Baumarkt AG, de grootste operationele subgroep met 171 projectbouwmarkten en webshops in negen Europese landen, steeg in het eerste kwartaal met 2,6% vergeleken met vorig jaar. De totale omzet van deze groep kwam daarmee uit op 1.711,4 miljoen euro. Nederland had hier een bovengemiddeld aandeel in. “De sterke inzet van alle collega’s heeft een niet te onderschatten bijdrage geleverd aan deze groei in ons land”, benadrukt De Goede. “Zij zorgen er voor dat steeds meer klanten op ons (blijven) bouwen en vertrouwen voor de uitvoering van hun projecten. Met het succesvolle eerste kwartaal is een positieve toon gezet die ons het volste vertrouwen geeft om de eerder uitgesproken verwachtingen voor dit boekjaar waar te maken.”

 

Lees ook ...