HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt bouwt buitenlokaal bij basisschool Aan de Meule

Het stenen schoolplein van basisschool Aan de Meule in Sittard kon wel wat vergroening en natuurbeleving gebruiken. Leerlingen maakten zelf een lijst met wensen om het plein aantrekkelijker te maken. Omdat voor al hun wensen niet genoeg budget was, schoot HORNBACHhelpt te hulp en bouwde op 19 april een compleet buitenlokaal met banken en een natuurlijke afscheiding.

“We hebben een zeer actieve kinderraad”, vertelt Michiel Steinmetz, directeur van openbare basisschoolAan de Meule. “We vragen de raad regelmatig of ze nog wensen en ideeën hebben. Ze gaven aan blij te zijn met het ruime schoolplein, maar ze vonden het wel erg veel steen. Ze wilden graag een groenere omgeving die aantrekkelijk is om niet alleen buiten te spelen, maar ook om buiten te leren.”

 

Aanbod om van te dromen
Michiel vroeg onder andere offertes aan voor groenvoorziening, nieuwe speeltoestellen en een buitenlokaal. “Ik schrok me rot van de prijzen. Het was onmogelijk om alle ideeën van de leerlingen uit te voeren met ons beperkte budget. Om toch zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen, hebben we HORNBACHhelpt gevraagd of die wat voor ons kon betekenen. De vrijwilligers kwamen direct langs om te kijken, boden aan om de grond onder onze monumentale kastanjeboom aan te pakken en een buitenlokaal te bouwen. Een aanbod om van te dromen!”

 

Overkapt buitenlokaal
Afgelopen najaar klaarde HORNBACHhelpt al een groot deel van de klus. De verwilderde grond onder de oude kastanjeboom werd afgegraven en voorzien van worteldoek en houtsnippers. “Het weer was toen veel te slecht om het project helemaal af te maken”, vertelt Bob Rohenkohl, projectcoördinator van HORNBACHhelpt. Met het aanbreken van het voorjaar werd het tijd voor deel 2 van het project. “Op 19 april zijn we er met een team van vier vrijwilligers op afgegaan. We hebben een prieel geplaatst dat we met snelbeton stevig in de grond onder de kastanjeboom hebben verankerd. Het is een ideale plek voor leraren om in de schaduw les te geven. Voor de leerlingen hebben we drie picknickbanken neergezet waar ze met een hele klas kunnen zitten en werken. Omdat het buitenlokaal aan de voorkant van de school zit langs een straat, hebben we met rieten bekleding ook nog een natuurlijke afscheiding van 13 meter gemaakt.”

 

Beter concentreren in de buitenlucht
Dankzij de goede voorbereiding van de HORNBACHhelpt-vrijwilligers, de hulp van de kinderraad en de inbreng van een paar ouders was de klus binnen een dag klaar. Michiel is ongelooflijk enthousiast en wil snel gebruikmaken van het buitenlokaal. “Als het warmer wordt, merk je dat het klimaat binnen de school steeds bedompter wordt. Dat zien we aan de CO2-meters die we overal hebben hangen. Voor leerlingen wordt het dan lastiger om zich te concentreren. In de buitenlucht gaat dat veel beter. Dan zijn ze frisser in hun hoofd. We zijn HORNBACHhelpt ongelooflijk dankbaar dat al onze 240 leerlingen nu naar buiten kunnen om te leren, ontdekken en spelen. En het mooie is: we hebben budget over om nóg meer wensen van de kinderraad werkelijkheid te laten worden. Dat was anders nooit gelukt.”

Lees ook ...