HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt brengt leven in de binnentuin van zorgcentrum Het Zonnehuis

De lente is nu echt begonnen en iedereen wil naar buiten. Ook de bewoners van Het Zonnehuis in Zwolle. De binnentuin van dit zorgcentrum is daarvoor de uitgelezen plek. Erg uitnodigend was de tuin echter niet en het geld ontbrak om er wat moois van te maken. HORNBACHhelpt schoot daarom te hulp en maakte op 15 april een complete proef- en beleeftuin waar de bewoners van Het Zonnehuis met elkaar en hun bezoek volop van kunnen genieten.

Het Zonnehuis is onderdeel van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en ligt in de Zwolse wijk Stadshagen. Het moderne verpleeghuis heeft ruim 170 bewoners waarvan een groot deel een vorm van dementie heeft. Eén van de verzorgenden is Anita Spanninga: “Onze bewoners kunnen niet meer zelfstandig thuis wonen. Ze krijgen hier de professionele zorg die ze in nabijheid nodig hebben. Daarnaast doen we er alles aan om een plek te creëren waar onze bewoners zich thuis voelen. Bij Het Zonnehuis vinden we dat iedereen vrij moet kunnen leven en bewegen.”

Geen geld voor binnentuinproject
Hoe sfeervol het binnen ook is bij Het Zonnehuis, de leefruimte is nu eenmaal beschermd en beperkt. De binnentuin is dan ook bij uitstek een plek om vrij rond te lopen en buiten te genieten van de natuur. Anita: “De tuin is netjes aangelegd, maar er valt weinig te beleven en nodigt niet uit om naar toe te gaan. We hadden al langer het idee om iets te doen met het planten van bloemen, groente en fruit en het maken van leuke zitjes. In de zorg is het helaas geen vetpot. Bijna al onze financiële middelen gaan op aan de begeleiding en zorg voor onze bewoners. Voor zo’n binnentuinproject blijft dan niets over.” Samen met vier collega’s vormde Anita een werkgroep om na te denken over mogelijkheden om de tuin toch aan te pakken. “We hebben gewoon een email gestuurd naar HORNBACHhelpt en gevraagd of ze van onze binnentuin een ontmoetingsplaats konden maken. Daarop kregen we direct een positieve reactie.”

Samen producten uitzoeken
Rick Keizer, projectcoördinator van HORNBACHhelpt, nodigde Anita en Rianne uit om langs te komen bij de HORNBACH-vestiging in Zwolle. Rick: “Samen hebben we een rondje gelopen om producten uit te zoeken voor de binnentuin. Ze lieten hun oog vallen op een leuke schommelbank, een parasol, een fontein en een plantenklimrek. Verder hebben ze wat fruitbomen, groente- en kruidenplanten uitgezocht.” Omdat Rick alle uitgezochte producten bij Het Zonnehuis had laten afleveren, kon het HORNBACHhelpt-team op zaterdag 15 april meteen aan de slag. “We hebben een groot deel van de bestaande beplanting vervangen door nieuwe fruitbomen, groenteplanten en heerlijk geurende lavendel. De kruiden hebben we in moestuinbakken geplant op stahoogte. En nadat we de tuinmeubelen in elkaar hadden gezet, hebben we het houtwerk daarvan meteen gebeitst. Het project was in een dag klaar, mede dankzij de hulp van de werkgroep van Het Zonnehuis en zelfs mensen uit de buurt die vrijwillig kwamen helpen.”

Kwaliteit van wonen en leven
Voor Rick is het vrijwilligerswerk voor HORNBACHhelpt een waardevolle aanvulling op zijn dagelijkse werk. “We zijn natuurlijk een enorme internationale bouwmarktketen, maar we pakken ook onze maatschappelijke rol. Het voelt goed om iets voor een ander te kunnen doen.” En daar is hij samen met zijn team goed in geslaagd bij Het Zonnehuis. Daar valt in de binnentuin nu elk seizoen wel iets te proeven en te beleven. Bewoners kunnen straks hun eigen aardbeien oogsten en opeten. In september zijn er appels om taarten mee te bakken en peren om te stoven. En de kruiden zijn ideaal om het eten extra smaak te geven. Tijdens een high tea op donderdag 20 april is de nieuwe binnentuin officieel geopend. Anita: “We zijn HORNBACHhelpt ongelooflijk dankbaar. Ze hebben geweldig met ons meegedacht en hun vrije tijd vrijwillig opgeofferd om ons te helpen. Zonder hen was dit nooit gelukt. Deze kakelverse nieuwe binnentuin gaat zeker bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven van onze bewoners.”

Lees ook ...