HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt geeft balkon Stichting Waardig Wonen een opknapbeurt

In Groningen biedt Stichting Waardig Wonen haar bewoners met dementie een prettige leefomgeving. De stichting wilde van het balkon aan de achterkant van het pand een gezellige buitenruimte maken. Vanwege een tekort aan financiële middelen en vakkennis leek dat onhaalbaar, tot HORNBACHhelpt naar Groningen kwam om het balkon om te toveren tot een fijne buitenplek.

“6 jaar geleden betrok Stichting Waardig Wonen het gebouw aan de Molukkenstraat”, zegt begeleider Itziar van Breemen. “We geven ouderen met dementie hier zo veel mogelijk regie over hun eigen leven. Ze bepalen zelf wanneer ze eten, wie ze ontvangen en waar ze zich in ons gebouw bevinden. Die zelfstandigheid doet ze zichtbaar goed.” Bij de stichting kunnen 5 mensen wonen met dag en nacht ondersteuning. Waardig Wonen deelt het balkon aan de achterkant van het pand met De Opstap, een logeerhuis voor mensen die na een operatie nog niet naar huis kunnen. Het gedeelde balkon moest aantrekkelijker worden gemaakt voor de bewoners, vonden initiatiefnemers Itziar en Linda. “Bij mooi weer wil iedereen lekker buiten kunnen zitten en eten in een sfeervolle omgeving. Daarom wilden we het balkon gezellig maken met bloemperken, zitmeubels, kruidenrekjes, plantenbakken en een loungehoek.”

 

Initiatieven genoeg, duur project
De medewerkers van de stichting kwamen regelmatig met initiatieven voor het balkon, maar die werden niet of slechts half doorgezet. “Sommige collega’s zetten zelf dingen neer die ze mooi vonden. Dat is natuurlijk geweldig, maar daardoor werd het balkon een bijeengeraapt zooitje”, aldus Itziar. “We misten de knowhow om al die spullen op elkaar af te stemmen. Bovendien was ons budget te klein om het balkon serieus aan te pakken”, vervolgt ze. “We hadden mensen nodig met verstand van plantengroei, bloemen en balkonbouw. Toen we werden getipt over Stichting HORNBACHhelpt, besloten we meteen een aanvraag in te dienen bij hun team in Groningen.”

 

In één dag een mooi balkon
Direct na de aanvraag van Itziar en Linda bracht Gerben Jansema, Projectcoördinator bij HORNBACHhelpt Groningen, 6 vrijwilligers bij elkaar. Hij vertelt: “Iedereen verdient een prettige oude dag, zeker mensen met alzheimer en dementie. De kleinschaligheid en persoonlijke benadering maakten dit project behapbaar én waardevol.” Op 25 juni kwam het team in actie voor Waardig Wonen. “Op het balkon van 20m2 plaatsten we duurzame tafels, verlichting en canvasdoeken ter decoratie, maar we zorgden ook voor houten zitmeubels, plantenbakken en rekken vol geurige kruiden en bloemen. Uiteraard hebben we alles rolstoel- en onderhoudsvriendelijk geïnstalleerd. En omdat we er toch waren, hebben we het aangrenzende balkon van de buren, Logeerhuis De Opstap, op dezelfde manier opgeknapt. Door hard te werken met het hele team, waren we in één dag klaar”, zegt Gerben tevreden.

 

Dit doet wat met je
De medewerkers van Waardig Wonen kunnen hun geluk niet op, als ze over het sfeervolle balkon lopen: “Eindelijk kunnen onze bewoners hier heerlijk zitten en genieten van de knusse ruimte in de buitenlucht. Zonder de hulp van HORNBACHhelpt was deze grote klus vast nog jaren blijven liggen.” Gerben en zijn team vonden het een eer om zich voor Waardig Wonen in te zetten. “Iedereen kent wel iemand in de familie of uit de omgeving met alzheimer of dementie. Fantastisch om de leefomgeving van deze mensen wat mooier te kunnen en mogen maken. Als je ziet hoe dankbaar iedereen is voor onze inzet en het resultaat… dat doet je wel wat”, besluit Gerben.

Lees ook ...