HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt geeft herstel van kwetsbare jongeren een impuls

Ontspanningsruimte gebouwd bij locatie voor jeugd- en opvoedhulp in Maastricht

Ieder kind heeft recht op een fijn en veilig thuis. Helaas groeien ook in ons land nog talloze kinderen op in zware omstandigheden. Stichting Xonar vangt hen liefdevol op en zet zich voor hen in. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot: de jeugdzorg heeft het zwaar. Overal schort het aan mankracht en financiële armslag. Daarom stak HORNBACHhelpt­ de handen stevig uit de mouwen en bouwde een ontspanningsruimte plus overkapping bij de opvanglocatie in Maastricht; een zeer welkome plek waar kwetsbare jongeren tot rust kunnen komen.

Op meerdere locaties in Zuid-Limburg geeft Stichting Xonar specialistische hulp bij allerlei opvoedings- en opgroeiproblematiek. De locatie in Maastricht biedt kwetsbare kinderen en jongeren een tijdelijke en veilige leefomgeving om de volgende stappen in hun leven te zetten. Zonder Xonar hadden ze die kans misschien nooit gekregen. De opvanglocatie miste een fijne ontspanningsplek voor de jongeren om zich even terug te trekken, hun hart te luchten of om van de ruimte en de schoonheid van de omgeving te genieten. Net als de gehele jeugdzorgsector kampt ook de stichting al jaren met beperkte middelen. Vrienden van Xonar – de stichting die de fondsen werft voor Xonars cliënten – klopte daarom aan bij HORNBACHhelpt.

Buitengevoel
“We bieden plek aan maximaal tien jongeren”, zegt facilitair medewerker Bart Tielens van Xonar. “Die hebben allemaal een eigen kamer en er is een gezamenlijke keuken en woonkamer. We zijn blij dat we hen die huiselijkheid kunnen bieden. Tot nu ontbrak het buiten nog aan een fijne ontspanningsruimte. Het laatste wat je wilt is dat jongeren die het thuis al zwaar hebben gehad, zich ook híer opgesloten voelen. We zitten in een prachtige groene omgeving en dankzij de nieuwe ontspanningsruimte kunnen we die nu ook volop tot zijn recht laten komen. Het is een groot en comfortabel tuinhuis midden in het groen. Overal waar je kijkt zie je de natuur. En dankzij de nieuwe overkapping kunnen de jongeren zelfs als het regent lekker buiten zitten.”

Perspectief
Toen Bob Rohenkohl, vrijwilliger bij HORNBACHhelpt, hoorde over Xonars plannen aarzelde hij geen moment. “We namen deze hulpvraag meteen heel serieus, en na een goede voorbereiding konden we vandaag volop aan de slag. Eerst hebben we de overkapping over het terras geplaatst. Daarna hebben we met een team van tien man de ontspanningsruimte gebouwd, een groot tuinhuis van maar liefst acht meter lang. Altijd een mooie uitdaging om eigenlijk twee volwaardige projecten – de overkapping en de compleet nieuwe ruimte – in één klusdag op te bouwen. Gelukkig houden we allemaal van hard werken! En we zijn blij dat we deze belangrijke stichting met mensen die dag en nacht klaarstaan voor hun kwetsbare groep steun kunnen bieden. Wij werken allemaal graag met onze handen, maar voor een ander klaarstaan is voor ons net zo belangrijk.”

Opsteker
Voor Xonar was de hulp van grote waarde. Bart: “Het is echt een opsteker dat HORNBACHhelpt voor ons klaarstond. Onze bewoners hebben nu een fantastische buitenplek die bijdraagt aan hun herstel. Zonder de steun van HORNBACHhelpt was de ontspanningsruimte zoals die er nu staat misschien wel nooit gekomen. We zijn er ongelooflijk blij mee.”

 

Lees ook ...