HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt in actie voor natuurlijk speelparadijs Montessorischool

Van boombank tot modderkeuken om zandtaartjes te bakken

Het schoolplein van Montessorischool Nieuwerkerk aan den IJssel was een grijze betonnen vlakte. Dankzij een groep enthousiaste ouders is daar nu een groen-blauwe omgeving van gemaakt. Op zaterdag 23 maart kwam HORNBACHhelpt in actie om het natuurlijke duurzame speelparadijs helemaal af te maken. Maar liefst 14 vrijwilligers maakten een boombank, bouwden een modderkeuken van steigerhout, fristen de speeltoestellen op en legde een 100-veld aan. Een prachtig resultaat voor alle schoolkinderen.

“Ik vind het belangrijk dat kinderen kunnen spelen in een natuurlijke en duurzame omgeving”, vertelt Lorentz Stout. Het plein van de Montessorischool Nieuwerkerk aan den IJssel waar zijn kinderen op zitten, was allesbehalve groen. “Toen ik tijdens een vergadering van de oudervereniging voorstelde om van ons schoolplein een groen-blauw speelparadijs te maken, hadden we snel een projectgroep bij elkaar om dat te gaan realiseren.”

 

Geld was op
De school had zelf geen geld om het plein te vergroenen. Het schoolbudget is bestemd voor lesmateriaal en vaste lasten. Toch lukte het de ouders om geld bij elkaar te krijgen om zeker de helft van het plein door een lokale aannemer te laten ombouwen naar een groen-blauwe oase. Toen de aannemer klaar was, hadden de ouders nog wensen over om het project helemaal af te maken. Omdat het geld op was, besloten de ouders de hulp in te roepen van HORNBACHhelpt. “Daar hoefden we niet lang over na te denken”, zegt Raymond Dekkens, Projectcoördinator van HORNBACHhelpt in Nieuwerkerk. “We zijn gelijk gaan kijken en gelukkig konden we veel voor de school betekenen.” Raymond ging direct aan de slag met een planning, de materiaallijst en trommelde maar liefst 14 collega’s op om vrijwillig aan de slag te gaan bij de Montessorischool.

 

Van boombank tot 100-veld
Op zaterdag 23 maart is keihard gewerkt aan het groen-blauwe project. Raymond: “We hebben een boombank gemaakt met tegels daaronder. Van steigerhout hebben we een modderkeuken gemaakt waar de kinderen zandtaartjes kunnen maken. Aan drie regenpijpen hebben we regentonnen bevestigd. Het water dat daarin wordt opgevangen, is bedoeld om de bomen en planten water te geven. Een duurzame oplossing die ook wordt benut voor de moestuintjes waarvoor we een paar bakken hebben gemaakt.” Het oude levensgrote schaakbord dat op de grond was geverfd, werd nieuw leven ingeblazen met een nieuwe laag betonverf. “Daarnaast hebben we nog een 100-veld gemaakt door op de grond de cijfers 1 tot en met 100 te verven. Zo kunnen kinderen op een leuke manier leren rekenen, door bijvoorbeeld de tafel van 3 te springen. De kleuren waarin we het 100-veld hebben geverfd, hebben we ook gebruikt om de bestaande speeltoestellen van een verse laag verf te voorzien.”

 

“Prachtig resultaat voor onze kinderen”
Het heeft Raymond veel tijd gekost om het enorme project voor te bereiden. “Gelukkig kreeg ik hulp van mijn collega Femke. De klusdag zelf was een geweldig succes. Mooi om te zien dat onze vrijwilligers zich met zoveel enthousiasme belangeloos inzetten om iets te doen voor een ander.” Lorentz laat weten dat “we het zonder de hulp van HORNBACHhelpt nooit zo snel voor elkaar hadden gekregen. Zij hebben zoveel materialen, gereedschappen en kennis om dit project professioneel aan te pakken. Wij en vooral onze kinderen zijn de vrijwilligers ongelooflijk dankbaar voor het prachtige resultaat.”

Lees ook ...