HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt in actie voor nieuwe locatie Bakkerij Koekkoek

In het centrum van Nijmegen gaat Bakkerij Koekkoek haar koekjes en taartjes straks maken en verkopen op een nieuwe locatie. De zorgbakkerij, waar jongeren met psychische klachten werken, verhuist naar de Marikenstraat. Het pand moet flink worden verbouwd, maar de middelen van de bakkerij zijn helaas beperkt. Gelukkig schoot HORNBACHhelpt te hulp en kan Bakkerij Koekkoek in juli al open.

Chris Zylicz is de oprichter van bakkerij Koekkoek. “Bij ons werken jongeren van 16 tot 27 jaar die door psychische klachten zijn uitgevallen op school of werk. Ze maken hier koekjes en taartjes die we verkopen in onze winkel en aan de horeca. Als de jongeren niet komen opdagen, wordt er niets gebakken. Onze klanten rekenen echt op hen en dat maakt hun werk zinvol.” Samen met twee collega’s begeleidt Chris de jongeren in de bakkerij. Het belangrijkste is het bouwen aan ritme, vertrouwen en werkvaardigheden, zodat de jongeren weer kunnen uitstromen naar school of regulier werk. “Ik heb zelf ooit in zo’n moeilijke situatie gezeten. Toen miste ik een plek waar ik in mijn kracht werd gezet. Daarom ben ik Bakkerij Koekkoek gestart om jongeren die het nodig hebben, wel zo’n plek te bieden.”

 

Beperkt budget
Chris startte 3,5 jaar geleden met bakkerij Koekkoek in de Honigfabriek en ging later naar de Molenpoort. De zaken gingen zo goed, dat er meer ruimte nodig was. Die vond ze op een A-locatie in de Marikenstraat. Chris: “Het pand moest verbouwd worden naar een bakkerij met een winkel. Dat kost veel geld.” Helaas heeft de maatschappelijke bakkerij maar een beperkt budget. Bovendien vraagt dit project om mensen met vakkennis. “Gelukkig wist ik van het bestaan van HORNBACHhelpt af. Ik heb contact met ze gezocht en de vraag gesteld of ze wat voor ons konden betekenen.”

 

Onder de indruk
“We waren direct onder de indruk van Chris’ verhaal”, vertelt Twan Heller, projectcoördinator van HORNBACHhelpt Nijmegen. “We wilden én konden dus zeker wat betekenen voor Bakkerij Koekkoek. Ik ben gaan kijken in de Marikenstraat om met eigen ogen te zien wat er moest gebeuren en waar het project aan moest voldoen. Vanwege de horecawetgeving gelden er namelijk specifieke eisen.” Twan maakte vervolgens de materialenlijst in orde, verzamelde alle artikelen en had in no time een team van 6 enthousiaste HORNBACHhelpt vrijwilligers opgetrommeld.

 

Complete vloer en alle muren
In de bakkerij werd een tegelvloer van 60 m2 gelegd. “Dat hebben we als eerste gedaan, een paar dagen voordat we de rest hebben aangepakt. Een vloer betegelen en tegelijk allerlei andere klussen doen, dat is niet handig”, zegt Twan. Op zaterdag 22 juni is keihard gewerkt om de klus af te maken. “De tegels zijn gevoegd en in het winkelgedeelte hebben we ruim 30 m2 laminaatvloer gelegd. Ook zijn alle muren in het pand geverfd. Vanwege de horecawet hebben we tot anderhalve meter hoogte met watervaste verf gewerkt. Voor de rest hebben we normale muurverf gebruikt. Het was flink doorklussen om alles aan het einde van de dag klaar te hebben. Mede dankzij de hulp van Chris en haar collega’s is dat gelukt en iedereen was dolblij met het resultaat.”

 

In juli al open
Het duurt niet lang meer voordat Chris van start gaat met de kakelverse Bakkerij Koekkoek aan de Marikenstraat. “Ik weet niet of we net voor of net na de Vierdaagseweek de deuren openen, maar het wordt hoe dan ook in juli. Dat hebben we te danken aan het vakwerk dat HORNBACHhelpt voor ons heeft uitgevoerd. Of dat zonder hun hulp ook was gelukt, vraag ik me serieus af. Ik ben ze ongelooflijk dankbaar.”

Lees ook ...