HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt laat tuin van woonzorgcentrum Urmonderhof weer bloeien

In de westelijke mijnstreek is Stichting Vivantes actief met verschillende verpleeghuizen voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Woonzorgcentrum Urmonderhof is één van die locaties waar de tuin echt aan een opknapbeurt toe was. Helaas was hiervoor nauwelijks budget. En dat terwijl buitenlucht en natuur zo gezond zijn voor de bewoners. HORNBACHhelpt stroopte de mouwen op en maakte er op 26 april weer een bloeiende, sfeervolle tuin van.

Woonzorgcentrum Urmonderhof in Urmond biedt plek aan 40 bewoners. Een deel van hen woont op de somatische afdeling en is vaak afhankelijk van een rolstoel. De andere afdeling is een gesloten afdeling voor mensen met dementie. “Voor deze groep hebben we een speciale besloten tuin”, vertelt Ellen Nelissen die er sinds een jaar welzijnsmedewerker is en verantwoordelijk is voor de dagbesteding. “De tuin is ideaal voor activiteiten. Mensen met dementie vrolijken op van bloemen en genieten ervan om met groente-, fruit en kruidenplanten bezig te zijn. Het roept herinneringen van vroeger op. Bovendien is tuinieren in de buitenlucht hartstikke gezond voor ze.”

 

Geen financiële middelen
Omdat de tuin er achterstallig bij lag, waren activiteiten hier moeilijk te organiseren. Het was een droom van Urmonderhof om hier iets moois van te maken, maar de financiële middelen daarvoor waren ontoereikend. “Ik heb daarom HORNBACHhelpt gevraagd of ze ons konden helpen. Ik kreeg een heel positieve reactie van de projectcoördinator Bob Rohenkohl, die gelijk langskwam. We hebben rondgelopen, wat ideeën en wensen uitgewisseld en Bob beloofde me om te kijken wat hij voor ons kon betekenen.”

 

Een sfeervol geheel
Bob vond het meteen een mooi project om beet te pakken. “Ondanks de beperkte financiële middelen was het Ellen gelukt om de tuin er in een jaar al veel beter uit te laten zien”, zegt hij. “Ik ben blij dat we de tuin verder konden perfectioneren. Op 26 april zijn we dan ook in alle vroegte met een team van 4 vrijwilligers van HORNBACHhelpt naar Urmonderhof gereden. We hadden al veel hout op maat gezaagd en meegenomen om ter plekke een paar verrijdbare bloembakken van te maken. Uiteraard op stahoogte, zodat de bewoners er makkelijk bij kunnen. Op dezelfde manier hebben we ook nog twee houten kweektafels gemaakt, waar de ouderen zelf verse groenten en kruiden in kunnen kweken. En natuurlijk hebben we gezorgd voor alle plantjes, stekjes en zaadjes om de bakken en kweektafels mee te vullen. Tot slot hebben we nog een grondperkje gevuld met frisse, nieuwe begroeiing om het geheel sfeervol af te maken.”

 

Vreugde met tuinieren
De uitvoering van het project op 26 april was een mooi samenspel tussen HORNBACHhelpt, de medewerkers van Urmonderhof en zelfs enkele vrijwilligers uit de buurt. “Ik krijg er zoveel energie van als ik al die mensen bij elkaar zie die geheel vrijwillig zo veel waardevol werk verzetten. Het is leuk en belangrijk om iets voor de medemens te kunnen doen”, zegt Bob. Ook Ellen kan haar geluk niet op. “Zo’n verzorgde, bloeiende tuin heeft gewoon aantrekkingskracht en meerwaarde. De bewoners kunnen nu zelf plantjes zaaien, laten groeien en zelfs oogsten om er heerlijke gerechten van te maken. Tuinieren is een activiteit die mensen veel vreugde oplevert. Zonder de vrijwilligers van HORNBACHhelpt hadden we dit zo niet voor elkaar gekregen. Fantastisch dat ze dit vrijwillig hebben gedaan voor onze bewoners, voor wie ik nog het meest blij ben.”

Lees ook ...