HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt legt nieuwe vloer aan bij Herstelzorg Heuvelland

Herstelzorg Heuvelland biedt mensen een veilige woonplek om te herstellen van hun verslaving. Zij worden begeleid om weer op een waardevolle manier deel te kunnen nemen aan de samenleving. In de ruimte waar de bewoners elke dag samen eten, lag oud versleten tapijt. Helaas was er geen geld om dat te vervangen door iets nieuws. Op 18 april schoot HORNBACHhelpt daarom te hulp en legde het team een gloednieuwe pvc-vloer, inclusief plinten.

In 2020 richtte Raymond Straat Herstelzorg Heuvelland op. Aan de Capucijnenweg in Gulpen-Wittem wonen 50 mensen om te herstellen van hun verslavingsprobleem. Raymond: “Ze verblijven hier allemaal een jaar om hun leven weer op orde te krijgen. Dat doen ze op eigen kracht en wij ondersteunen ze daarbij op alle levensgebieden. Ze werken onder andere aan het brengen van structuur in hun leven en zelf voor eten en het huishouden zorgen, zodat ze na een jaar weer op een verantwoorde manier zelfstandig kunnen wonen en deelnemen aan de maatschappij.”

 

Flinke kostenpost
De cliënten van Herstelzorg Heuvelland wonen in een oud klooster waar ze elke dag met elkaar eten in de eetzaal. In de zaal lag eerst nog tapijt uit de tijd dat de nonnen er woonden, tapijt dat dringend aan vervanging toe was. Raymond zag een praktische pvc-vloer voor zich die slijtvast en makkelijk schoon te maken is. Zo’n vloer is een flinke kostenpost waar niet zomaar budget voor was. Hij raakte in contact met de vrijwilligers van HORNBACHhelpt, die snel kwamen kijken. “Ik durfde eerlijk gezegd zelf niet te beginnen over die pvc-vloer. Gelukkig hoefde dat ook niet. Voordat ik mijn mond open deed, boden ze zelf al aan om zo’n vloer te komen leggen.”

 

Uitdagend zaagwerk
Marcel Thiessens, projectcoördinator van HORNBACHhelpt bij HORNBACH Vloeren te Kerkrade, trommelde snel een paar collega’s op om het project bij Herstelzorg Heuvelland met beide handen aan te pakken. “We zijn er met vier vrijwilligers op afgegaan”, zegt Marcel. “De bewoners hadden de oude vloerbedekking al verwijderd en de pvc-vloer had ik een paar dagen eerder al afgeleverd om te laten acclimatiseren. We konden dus meteen aan de slag met het leggen van maar liefst 110 m2 pvc-vloer. Door de vele verwarmingsbuizen en pilaren in de eetzaal van het oude klooster kregen onze specialisten veel uitdagend zaagwerk voor de kiezen. We waren blij met de hulp van de bewoners die veel nuttig sjouw-, sleep- en veegwerk hebben verricht. Toen de sfeervolle houtkleurige vloer erin lag, hebben we de klus meteen helemaal afgemaakt met het plaatsen van de plinten.”

 

Verbinding door zingeving
Marcel voelde tijdens het hele project een enorme waardering vanuit Herstelzorg Heuvelland voor het werk van HORNBACHhelpt. “Iedereen glunderde van oor tot oor. Vooral aan het eind van de dag toen de klus geklaard was. Dat is de mooiste vorm van dankbaarheid.” En dankbaar zijn ze bij Herstelzorg Heuvelland. Bewoners en medewerkers kijken terug op een geslaagde dag. Raymond: “Dat we dit project gezamenlijk hebben kunnen doen, is waardevol en een mooie stap in het herstel van onze bewoners. Een dikke dank je wel voor HORNBACHhelpt is wel het minste wat ik kan zeggen, maar niet het enige. Ik voelde vooral verbinding bij dit project. Zowel HORNBACHhelpt als wij zijn op onze manier bezig met zingeving op een maatschappelijke manier. Het is prachtig dat we elkaar daarin hebben gevonden.”

Lees ook ...