HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt maakt pad Bio Manege weer veilig en toegankelijk

De Bio Manege in Arnhem biedt mensen met zichtbare en onzichtbare beperkingen de mogelijkheid om paard te rijden. Dat heeft positieve effecten op hun fysieke en mentale gezondheid. Wat minder positief was de kwaliteit van de rolstoelopgang van de manege. Door verschoven tegels was de ondergrond niet overal meer vlak. Geld om dit te herstellen, was er niet. Daarom schoot HORNBACHhelpt te hulp om de rolstoelopgang van bijna 100m2 compleet opnieuw te bestraten.

Of iemand nou een lichamelijke, visuele of verstandelijke beperking heeft, bij de Bio Manege mag vrijwel iedereen komen paardrijden. En dat is meer dan alleen een recreatieve bezigheid. “Op de rug van een paard leer je je als ruiter te ontspannen”, vertelt Karoline Visser van de Bio Manege. “In veel gevallen doet dat meer met mensen dan wat een fysiotherapeut voor elkaar kan krijgen. Bovendien geeft paardrijden mensen met een beperking een enorm gevoel van vrijheid en het verhoogt hun eigenwaarde.”

 

Schots en schreef
Ruim 60 vrijwilligers van de Bio Manege leggen alles opzij om de 200 ruiters met een beperking paard te kunnen laten rijden. Het prijsbeleid voor de ruiters is aangepast aan hun financiële draagkracht. Daarnaast is de manege afhankelijk van giften en donaties. “Onze inkomsten zijn te laag om extra onderhoud te doen”, vertelt Karoline. “Toch was dat hard nodig. Verschillende tegels van de rolstoelopgang naar de ingang van de manege waren verschoven waardoor de ondergrond niet meer overal even vlak was. Voor rolstoelgebruikers was dat verre van ideaal, dus daarom hebben we HORNBACHhelpt gevraagd of ze wat voor ons konden betekenen.”

 

2,5 dag zwoegen en zweten
Kevin Lagas is Projectcoördinator van HORNBACHhelpt bij de HORNBACH-vestiging in Duiven. Hij ging langs bij de Bio Manege om de situatie te bekijken. “Geen discussie. Dit móet aangepakt worden”, was zijn conclusie. De vrijwilligers van HORNBACHhelpt hebben veel vakkennis, maar bestraten is echt specialistisch werk. “Daarom hebben we onze partner hoveniersbedrijf Van Antwerpen uit Zeddam gevraagd om dit te doen. Dat deden ze graag en hebben ons vanwege dit mooie doel nog een flinke korting gegeven voor deze klus”, legt Kevin uit. “Vrijwilligers van de manege hadden zelf de oude tegels van 30×60 cm alvast weggehaald. De hoveniers van Van Antwerpen konden daardoor direct aan de slag met het egaliseren van de grond. Vervolgens hebben ze met nieuwe tegels van 20×30 cm een volledig pad van bijna 100m2 opnieuw bestraat. Na 2,5 dag zwoegen en zweten, lag het pad er weer superstrak bij.”

 

Dankbare brede glimlach
Tijdens het straatwerk is Karoline regelmatig gaan kijken hoe het ging en was erg onder de indruk. “Wat een vakwerk! Het pad ligt er nu weer als een biljartlaken bij. Zonder de hulp van HORNBACHhelpt en Van Antwerpen hadden we dit project nooit zo professioneel kunnen uitvoeren. De ruiters en vrijwilligers zijn ongelooflijk dankbaar voor dit geweldige project.” Op donderdag 25 april maakten de vrijwilligers van HORNBACHhelpt het project bij de Bio Manege helemaal af met verse beplanting langs het nieuw aangelegde pad. Kevin: “We hebben met de vrijwilligers van de manege en enkele ruiters natuurlijk een moment stilgestaan bij het resultaat. Iedereen had glunderende ogen en een dankbare, brede glimlach op het gezicht van blijdschap. Daar doen we het voor.”

Lees ook ...