HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt maakt tuin van De Zorgcirkel Jonkerhof veilig en gezellig

Met vrij uitzicht op het groen, is woonzorglocatie Jonkerhof in Landsmeer de perfecte plek om te genieten van de natuur. De bewoners gaan dan ook graag naar buiten. Helaas lagen de achtertuin en het dierenverblijf er rommelig en ongezellig bij. Geld, materialen en mankracht voor een opknapbeurt had de woonzorglocatie niet. Op 4 mei kwam een team van HORNBACHhelpt in actie om het buiterrein eens flink onder handen te nemen. Nu de achtertuin en het dierenverblijf er weer als nieuw bij liggen, kunnen de bewoners volop genieten van het buitenzijn.

Jonkerhof is één van de woonzorglocaties van De Zorgcirkel in de Noord-Hollandse regio Noord-Kennemerland en Zaanstreek/Waterland. Het is een kleinschalige woonvorm voor de 16 bewoners die een vorm van dementie hebben. “Voor onze bewoners is het belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan”, vertelt Nelleke Stuiver, verzorgende bij Jonkerhof. “Hun leefruimte is al zo beperkt. Eenmaal buiten ervaren ze de wereld om hen heen en zien ze hoe mooi die kan zijn. Daar leven ze van op.”

Ongezellig en struikelgevaar
Jonkerhof ligt aan de rand van Landsmeer met uitzicht over uitgestrekte weilanden. Er is alle ruimte om buiten van de natuur te genieten. De tuin van de woonzorglocatie was echter niet gezellig ingericht. Dat kon beter volgens de bewoners en medewerkers. Daarnaast kon ook de bestrating van het naastgelegen dierenverblijf wat aandacht gebruiken. De bewoners vinden het leuk om er de geitjes te voeren maar de bestrating van het dierenverblijf lag er hobbelig bij en zorgde voor struikelgevaar. Nelleke: “Ons buitenterrein had serieus onderhoud nodig. Helaas hadden we er geen budget en mankracht voor. In de zorg is nauwelijks ruimte om wat extra’s te doen. Daarom besloten we hulp van buiten in te roepen en hebben we HORNBACHhelpt een email gestuurd met onze wensen. Toen niet veel later HORNBACHhelpt bij ons langskwam om het project te bespreken, ging het balletje rollen.”

Bestrating als een biljartlaken zo strak
Op 4 mei, vroeg in de ochtend, reisde een team van zes HORNBACHhelpt-vrijwilligers af naar Jonkerhof. “Ik had een team met een paar sterke collega’s samengesteld”, zegt Sergio Tjin A Djie, projectcoördinator van HORNBACHhelpt. “Het was een zwaar project waarbij veel gesjouwd moest worden met stenen en zand voor de nieuwe bestrating.” Sergio had alle materialen eerder die week al laten afleveren door de bezorgservice van HORNBACH zodat ze direct aan de slag konden. “Ik had er een oud-collega bij gevraagd om te helpen omdat hij professioneel kan bestraten. Aan het eind van de dag lag de bestrating van het dierenverblijf er als een biljartlaken zo strak bij. De bewoners kunnen er weer veilig lopen.” In de tuin werd een nieuwe bank geplaatst met parasols erbij, zodat de bewoners beschermd tegen het felle zonlicht lekker buiten kunnen zitten. En met een paar nieuwe hoge plantenbakken ziet het er veel gezelliger uit en kunnen de bewoners zelf de planten verzorgen. “De tuin ligt er heel uitnodigend bij”, zegt Nelleke enthousiast.

Kwaliteit van leven
Familieleden van de bewoners hebben op 4 mei vrijwillig meegeholpen en ook Nelleke en haar collega’s hielpen mee. Nelleke: “De dag was een mix van keihard werken en veel gezelligheid met als resultaat dat we het project in één dag hebben voltooid. Dat onze bewoners weer lekker naar buiten kunnen, heeft positieve impact op hun kwaliteit van leven. Dat was nooit gelukt zonder HORNBACHhelpt. De dankbaarheid van alle bewoners, verwanten en medewerkers van Jonkerhof is enorm.” En dat is precies waarom Sergio dit doet. “Vooral dit soort projecten voor ouderen vind ik mooi. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld voor onze samenleving en gezorgd dat we het goed hebben in Nederland. Dit is voor mij een manier om iets voor ze terug te doen. Om ze te bedanken. M’n ouders hebben mij geleerd om respect te hebben voor ouderen en te zorgen dat ze in een leefbare en plezierige omgeving kunnen wonen en leven. Ik ben blij dat ik dat als vrijwilliger van HORNBACHhelpt hier bij Jonkerhof heb kunnen doen.”

Lees ook ...