HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt pakt speeltuin aan in woonwijk Enschede

De kindvriendelijke woonwijk Stroinkslanden in Enschede heeft op ieder plein een speeltuin. Bij één speeltuin wilden de buurtbewoners al langer een schaduwconstructie boven de zandbak hebben. In de zon werd het zand zo heet, dat de kinderen er niet meer in konden spelen. Een kwalitatief goede constructie is een zware klus die vakmanschap vraagt en flink wat geld kost. Wijkbewoner Wendy Blokhuis vroeg de vrijwilligers van HORNBACHhelpt of zij in actie wilden komen voor de ouders en de kinderen.

Stroinkslanden is een groene, gezellige gezinswijk, waar Wendy Blokhuis al haar hele leven woont. “ Al sinds mijn geboorte heb ik hier een geweldige tijd”, zegt ze. Een paar jaar geleden moderniseerde de gemeente Enschede de speeltuin aan de straat Kaalbertlanden en vulde daar de zandbak met valzand. “Dit zand werd echter zo heet in de felle zon, dat kinderen er niet fijn meer in konden spelen. Ouders namen zelf parasols mee naar de zandbak voor schaduw en bewogen die mee met de zon. Veel gedoe”, zucht Wendy. “Bovendien gingen de kinderen in de parasols hangen. Dat schoot niet op. We wilden een sterke schaduwconstructie over de zandbak heen optuigen, zodat onze kinderen voortaan ook op zonnige dagen lekker kunnen spelen.”

 

Pittige, kostbare klus
Voor de veiligheid van de kinderen is een degelijke schaduwconstructie nodig die wordt neergezet door vakmensen. Professionals inhuren en een constructie aanschaffen kost veel geld. “We willen mensen uit de wijk natuurlijk niet op kosten jagen”, zegt Wendy, die met buurman Roy Ezendam zocht naar een oplossing bij HORNBACH Enschede. Daar werden ze getipt over Stichting HORNBACHhelpt. “Toen Roy en ik hoorden over de stichting, dachten we: misschien willen zij die schaduwconstructie wel voor ons bouwen”, zegt Wendy. Ze besloten meteen een aanvraag in te dienen.

 

Stevige schaduwconstructie en extra sfeer
Toen de aanvraag van Wendy en Roy binnenkwam, wilde Projectcoördinator Jeroen Christenhusz van HORNBACHhelpt Enschede meteen aan de slag. Hij legt uit: “Deze wijk ligt vlak bij onze vestiging in Enschede. Er wonen zelfs een paar collega’s! Bovendien was het ons eerste HORNBACHhelpt-project, dus onze vrijwilligers hadden er veel zin in.” Op zaterdag 29 juni ging een team van 7 man sterk aan de slag in de speeltuin: “Eerst legden we een fundering aan van cement. Daarop plaatsten we 4 stevige, houten palen, waar we een schaduwdoek van 16m2 aan bevestigden. Deze klus klinkt simpel, maar moet wel heel nauwkeurig gebeuren. Toch waren we binnen 5 uur klaar met de constructie dankzij de hulp van ouders uit de wijk.” Om het plein bij de speeltuin nog sfeervoller te maken, heeft het team van HORNBACHhelpt ook nog plantenbakken geplaatst. “Sociale ontmoetingsplekken als deze moet je gezellig maken met extra groen. Ook voor de ouders, als die hier bijvoorbeeld samen willen barbecueën”, aldus Jeroen.

 

Kinderen veilig, ouders gelukkig
Wendy geniet zichtbaar van de nieuwe speeltuin aan de Kaalbertlanden. “Dankzij de inzet van HORNBACHhelpt ziet het er super uit. Onze kinderen kunnen nu lekker spelen in de koele zandbak en onze buurtbewoners hoefden er niet diep voor in de buidel te tasten. En HORNBACHhelpt verraste ons ook nog met mooie plantenbakken, waar we niet eens om gevraagd hadden. Wat een fantastische ervaring!” Daar sluit Jeroen zich bij aan: “Het is geweldig om zo’n maatschappelijk initiatief te ondersteunen met mensen die iets terug willen doen voor de samenleving. Het voelt goed om kinderen een veilige speelplek te geven en hun ouders hier blij mee te maken!”

Lees ook ...