HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt schiet Vogelopvang Utrecht te hulp met dringend onderhoud

Stichting Vogelopvang Utrecht krijgt jaarlijks duizenden zieke en gewonde vogels binnen die verzorging nodig hebben. De stichting draait voornamelijk op vrijwilligers die de vogels proberen op te knappen en weer vrij te laten. Daarvoor zijn ze afhankelijk van donaties die volledig opgaan aan de verzorging van de vogels en vaste lasten. Toen de vrijwilligers van HORNBACHhelpt hoorden dat het gebouw van de stichting dringend onderhoud nodig had, besloten ze dat project met beide handen aan te pakken.

Elke dag weer komen er zieke en gewonde vogels binnen bij Stichting Vogelopvang Utrecht. Ze worden gebracht door particulieren die deze vogels vinden. Soms is dat wel een heel nest met piepkleine vogeltjes die door hun ouders zijn verlaten. “Die kunnen zo klein zijn als je vingerkootje”, zegt Renata, één van de bijna 40 vrijwilligers van de stichting. “Mensen hebben geen idee wat ze ermee moeten. Wij wel. We verzorgen de vogels en doen er alles aan om ze weer gezond en kansrijk in de vrije natuur los te laten.” Ook de dierenambulance komt regelmatig langs met vogels uit de regio. In totaal vangt de stichting zo’n 3.000 vogels per jaar op. “Het is keihard werken. Het hele jaar door. Tijd voor een kop koffie is er eigenlijk niet. Alle gunsten en giften die we ontvangen, gaan op aan de vogelverzorging en vaste lasten. Geld voor grootschalig onderhoud is er dan ook niet. Maar de staat van ons gebouw was inmiddels zo slecht, dat het niet langer kon wachten. Ook al doen we zoveel mogelijk klussen zelf, dit onderhoud ging onze pet te boven. Dit vroeg om echt vakmanschap.”

Noodkreet
Stichting Vogelopvang Utrecht besloot daarom een noodkreet te sturen naar stichting HORNBACHhelpt. Die noodkreet kwam terecht bij Nico van den Heuvel, projectleider van HORNBACHhelpt in Nieuwegein. Na een zorgvuldige opname van het werk bij de vogelopvang en het verzamelen van de benodigde materialen, ging een 4-koppig HORNBACHhelpt-team in alle vroegte aan de slag bij de Utrechtse stichting. Nico: “De grootste uitdaging was het dak van het buitenverblijf van de vogels aanpakken. Dat moest volledig afgedekt worden vanwege de plicht om de vogels in de opvang af te schermen van wilde vogels en hun uitwerpselen. Dat heeft te maken met het risico op vogelgriep. Als de vogelgriep in de buurt namelijk toeslaat en het verblijf is niet dicht, dan moeten alle vogels in één klap geruimd worden. En dat wil je niet!” Naast het afdekken van het buitenverblijf heeft HORNBACHhelpt ook verschillende andere klussen uitgevoerd. Zo werden regenpijpen vervangen, kapotte ramen gerepareerd, het gaas van de hordeuren vernieuwd en zijn een paar uitgelopen leilindes gesnoeid.

Vanuit het hart
Nico heeft veel waardering voor de mensen die bij de vogelopvang werken. “Deze stichting draait op vrijwilligers. Het is fijn om iets voor ze te kunnen betekenen dus ik lever daar graag een paar uur van mijn eigen tijd voor in. Het is dankbaar werk. Je ziet de opvang letterlijk opknappen en iedereen is blij.” Enkele vrijwilligers van de vogelopvang hebben de hele woensdag meegeholpen. Renata, die er natuurlijk ook bij was: “Zoiets doe je samen. Wij hebben vooral meegeholpen met klussen waarvoor niet de professionaliteit van HORNBACHhelpt nodig was, zoals het snoeien van de leilindes.” Aan het eind van de dag toen de klus geklaard was, konden de vrijwilligers van de stichting hun geluk niet op. “We zijn zo dankbaar! Fantastisch dat HORNBACHhelpt is bijgesprongen met kennis, kunde, materialen en budget om ons werk en voortbestaan van de stichting mogelijk te maken. Net als de vrijwilligers van onze stichting, doen ook de vrijwilligers van HORNBACHhelpt hun werk echt vanuit hun hart.”

Lees ook ...