HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

HORNBACHhelpt verduurzaamt clubhuis VV Alblasserdam

Bij Voetbalvereniging Alblasserdam (VVA) voetbalt jong en oud al sinds 1928 met veel plezier. Sinds de coronapandemie kreeg de club te maken met hoge energiekosten. Om die kosten te drukken, wilde onderhoudsman Wout van Dijk het clubhuis energiezuiniger maken. Voor deze investering zat er te weinig geld in de clubkas, omdat het ledenaantal en daarmee het clubbudget, terugliep. Het HORNBACHhelpt-team van HORNBACH Alblasserdam besloot VVA te hulp te schieten en verduurzaamde op 6 juli het clubhuis.

“VVA wordt gerund door positieve mensen die houden van de club”, zegt Wout, die naast onderhoudsman ook trouw clublid is. “In 1974 hebben we het huidige complex zelf opgebouwd. Ik ontmoette mijn vrouw zelfs hier, dus deze club betekent veel voor me.” De coronapandemie hakte er bij VVA flink in: het ledenaantal liep terug en daardoor daalde de contributieopbrengst. “Ons budget werd steeds kleiner, terwijl de energierekening van ons clubhuis steeg. Om geld te besparen moest het energieverbruik van het pand dus omlaag en verduurzamen was onze enige optie”, concludeert Wout.

 

Mooie initiatieven, ontoereikend budget
Voor de verduurzaming van het clubhuis dacht Wout aan verschillende oplossingen, bijvoorbeeld isolatie van de verwarming in de kantine, nieuwe regenpijpen en energiezuinigere verlichting, die aan- en uit springt met bewegingssensoren. “Veel lampen bleven soms onnodig lang aanstaan, zelfs als er niemand op de club was”, zegt Wout hoofdschuddend. “Nadat we al onze plannen op een rijtje hadden gezet, wisten we dat de uitvoering ervan ons veel geld ging kosten. Daar hadden we gewoon onvoldoende budget voor. Toen ik op een clubavond sprak met Martijn van Veen, een oud-jeugdspeler van me, tipte hij mij over Stichting HORNBACHhelpt. Ik besloot gelijk met een aantal clubleden een aanvraag in te dienen bij de stichting”, aldus Wout.

 

Regenpijpen, ledverlichting en radiatorfolie
Marius van der Kolk, Projectcoördinator van HORNBACHhelpt in Alblasserdam, las de aanvraag van VVA en werd er direct enthousiast van. Hij legt uit: “Verduurzaming is een belangrijk thema, dus hoe mooi is het om een sympathieke voetbalvereniging hiermee te helpen?” Op zaterdag 6 juli nam Marius 4 vrijwilligers van HORNBACHhelpt mee naar VVA. Ze leverden 4 nieuwe regenpijpen aan van 4 meter lang, zodat de club op termijn waterverspilling tegen kan gaan. In maar liefst 10 kleedkamers werd ledverlichting met bewegingssensor geïnstalleerd, die veel zuiniger is dan de oude TL-bakken. Tot slot voorzagen ze de centrale verwarming in de kantine van radiatorfolie, dat het gasverbruik omlaag brengt. Al met al een flink project, waar Marius trots op terugkijkt: “We kregen het toch maar mooi in 1 dag voor elkaar, omdat een paar clubtijgers van VVA kwamen helpen. Gaaf teamwork!”

 

Plezier en een warm gevoel
Marius houdt een warm gevoel over aan het project: “Bij VVA zitten echte clubfans, die zich heel hun leven inzetten voor hun vereniging. Dat kom je steeds minder tegen, dus die mensen moet je koesteren. Fantastisch dat ze ons om hulp hebben gevraagd voor dit project!” Voor Wout kwam HORNBACHhelpt als geroepen. “Nu hebben we een mooi, duurzaam clubhuis. Als jeugdtrainer zei ik vroeger altijd tegen onze pupillen: ‘Je moet er plezier in hebben!’ Dat plezier heb ik vandaag zelf ervaren, dankzij de fijne samenwerking met de vrijwilligers van HORNBACHhelpt. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor.”

Lees ook ...