HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

Kinderen bouwen insectenhotels tijdens Jeugdland

Stichting HORNBACHhelpt staat klaar voor jonge klussers in activiteitenweek

Al weken kijken kinderen uit Alblasserdam en omgeving uit naar Jeugdland. De activiteitenweek voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, die vandaag van start is gegaan, is al ruim 50 jaar een begrip. Stichting HORNBACHhelpt neemt vier dagen lang een activiteit voor haar rekening: het bouwen van insectenhotels. Niet alleen educatief, maar ook leuk om even zorgeloos de handen uit de mouwen te steken.

In 1966 organiseerde Stichting Jeugdland haar eerste activiteitenweek, met name voor arme kinderen die niet op vakantie konden. Ook nu nog is Jeugdland dankzij lage entreegelden toegankelijk voor álle kinderen van 6 tot 12 jaar en zorgt de stichting ervoor dat elk kind een fantastische vakantieweek heeft.

Hotel voor thuis
“We hebben er veel zin in”, vertelt Johan de Jong, vrijwilliger van Stichting HORNBACHhelpt. “Vier dagen op rij gaan we met een team vrijwilligers aan de slag. We leren de kinderen hoe ze zelf een insectenhotel kunnen bouwen. Afgelopen week hebben we alvast wat onderdelen op maat gezaagd. Nu nog in elkaar zetten. De hotels hebben vakjes, waar ze wilgentenen, hooi, stro of dennenappels in kunnen doen. Gaasje ervoor, haakje eraan en klaar! Zo kunnen ze thuis laten zien wat ze hebben gemaakt en insectensoorten ontdekken. Insectenhotels zijn hartstikke nuttig, ze dragen bij aan het behoud van insecten en de natuur. Wij doen graag mee aan een activiteit als deze, want Stichting Jeugdland doet belangrijk werk. Hoe meer kinderen de kans krijgen om deze vakantieweek te beleven, hoe beter!”

Buitenactiviteit met begeleiding
Alle activiteiten tijdens de activiteitenweek worden uitgevoerd en begeleid door vrijwilligers. Het hele jaar is het bestuur druk bezig met de voorbereidingen, op zoek naar activiteiten voor de kinderen. Dimphi van Amen, vrijwilliger Stichting Jeugdland: “De grote uitdaging bij Jeugdland is het vinden van genoeg vrijwilligers. Daarom zijn we enorm blij dat HORNBACHhelpt niet alleen materialen inzet, maar ook mensen! We doen het echt samen: zij geven een workshop die perfect past binnen onze doelstelling: een combinatie tussen educatie en plezier. En dat kinderen bezig zijn met hun handen en ook nog eens met de natuur. De HORNBACHhelpt-vrijwilligers helpen de kinderen met veel geduld en enthousiasme. Het insectenhotel is een blijvende herinnering aan Jeugdland, waar ze thuis insectensoorten mee kunnen ontdekken. Een waardevol onderdeel van een onvergetelijke vakantieweek!”

Lees ook ...