Hornbach newsroom Persportaal van Hornbach Nederland voor mediaprofessionals

Moestuin van kinderboerderij De Plantage weer spik en span dankzij HORNBACHhelpt

Bij kinderboerderij De Plantage in Alblasserdam worden de dieren zoveel mogelijk gevoerd met eigen gekweekte verse groenten. De moestuin lag er echter vervallen bij en het hout van de omheining was verrot. Geld voor een opknapbeurt was er niet, dus sprong HORNBACHhelpt op zaterdag 11 maart te hulp om de moestuin weer spik en span te maken.

De Plantage is een buitengewoon actieve kinderboerderij in Alblasserdam. Ouders, opa’s en oma’s komen massaal langs met hun (klein)kinderen om te spelen tussen de dieren. Schoolklassen bezoeken de boerderij om meer te leren over dieren en natuur. Daarnaast vinden er rond feestdagen allerlei activiteiten plaats en kunnen er kinderfeestjes worden georganiseerd. “Er gebeurt hier nogal wat”, zegt de trotse Gonnie Verboom, één van de vele vrijwilligers waar de kinderboerderij bijna volledig op draait.

Geen groenteplantje meer te vinden
Kinderboerderij De Plantage is een stichting. Met bijdragen van de gemeente, lokale sponsoren en giften lukt het om de vaste kosten te dekken. Geld om wat extra’s te doen, is er nauwelijks. Toch was het hoog tijd om de vervallen moestuin eens flink op te knappen. “We wilden zo graag weer zelf verse groenten kweken voor onze dieren. Bovendien kunnen kinderen veel leren van een moestuin. Bijvoorbeeld hoe verschillende groenten groeien en hoe je die verzorgt en oogst.” Voor het eten van de dieren is de kinderboerderij nu onder andere afhankelijk van een lokale supermarkt. Zij leveren de groenten die er overblijven. “Er was inmiddels geen groenteplantje meer te vinden in onze moestuin. Zowel de bedden als de houten omheining moesten helemaal opnieuw worden opgezet. Omdat we daar de middelen niet voor hadden, hebben we HORNBACHhelpt gevraagd of zij iets voor ons konden betekenen.”

Veel tuinhout, gereedschap en zaden
Serge van den Heerik, projectcoördinator van HORNBACHhelpt, hoefde daar niet lang over na te denken. Hij trommelde een paar collega’s op om de moestuin van De Plantage op te knappen. Op zaterdag 11 maart gingen ze in de vroege ochtend met z’n 5-en richting de kinderboerderij. Serge: “Ik had alle materialen al klaargelegd zodat we meteen op pad en aan het werk konden. Voor de nieuwe omheining van ongeveer 10 bij 5 meter hadden we veel tuinhout bij ons. Verder hadden we voldoende tuingereedschap en kruiwagens meegenomen om dit project goed aan te kunnen pakken. Tot slot hadden we allerlei groentezaden ingeladen om de moestuinbedden op een later moment mee in te zaaien.” Het was een flinke klus. Aan het einde van de dag was het meeste zware werk voltooid. “Om de laatste werkzaamheden goed af te kunnen ronden, hebben we alle tuingereedschappen en materialen aan de kinderboerderij gegeven. Die spullen kunnen ze nog jarenlang gebruiken om lekker te tuinieren in hun nieuwe moestuin.”

Prachtige toekomst
“Het is een enorm cliché”, vertelt Serge verder, “maar als je op zo’n manier je steentje mag bijdragen en iets kan doen voor een ander, dan geeft dat voldoening. Zeker als je na afloop de vrijwilligers en kinderen hier met een grote glimlach ziet genieten op de kinderboerderij.” Met de lente voor de deur kan Gonnie kan haar geluk niet op nu de moestuin er weer spik en span bij ligt. “Zonder HORNBACHhelpt hadden we eerst nog jaren geld bij elkaar moeten schrapen om dit voor elkaar te krijgen. Het is zo tof dat ze dit nu in 1 dag voor alle kinderen en onze dieren mogelijk hebben gemaakt. Mede dankzij HORNBACHhelpt gaan we een prachtige toekomst tegemoet met kinderboerderij De Plantage.”

Onderstaande gegevens zijn alleen voor persgerelateerde vragen.
Voor overige vragen (zoals over uw bestelling) kunt u terecht bij het contactformulier.


Hornbach Bouwmarkt Nederland
Maarten Post
Telefoon: 030 - 266 98 98
E-mail: maarten.post@hornbach.com
Van Hulzen Communicatie
Fenna Zwerver
Telefoon: 071 - 560 20 60 / 06 - 42 600 279
E-mail: hornbach@vanhulzencommunicatie.nl
Over HORNBACH
HORNBACH is een onafhankelijke, internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het Duitse familiebedrijf heeft een historie van ruim 140 jaar en meer dan 24.000 medewerkers. HORNBACH is sinds 1997 actief in Nederland en heeft inmiddels zeventien projectbouwmarkten en één HORNBACH Vloeren vestiging in ons land. In 2022 riepen consumenten HORNBACH voor de zestiende keer uit tot Beste Bouwmarkt van Nederland. Ook nam HORNBACH dit jaar voor de vijfde keer op rij de Webshop Award Bouwmarkten in ontvangst. HORNBACH kreeg in februari 2022 opnieuw het predicaat Laagste Prijs van de Consumentenbond, de bouwmarkt is 11% goedkoper dan het gemiddelde. De basis voor de succesvolle HORNBACH-formule zijn de vijf kernwaarden: laagsteprijsgarantie (ook na aankoop), deskundig advies, uitgebreide service, een enorm assortiment (van 120.000 artikelen) en grote voorraden (je grijpt nooit mis).

Volg Hornbach:

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg ons

Social wall