Natuur en duurzaamheid in de praktijk op Basisschool Munstergeleen
Stichting HORNBACHhelpt breidt schooltuinen uit
De aarde warmt op en we moeten allemaal ons steentje bijdragen aan een betere omgang met de natuur. Bij uitstek de jongere generaties zullen de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervinden, nu en later. Om de leerlingen van basisschool Munstergeleen in de praktijk te laten ervaren hoe de natuur werkt en wat hun bijdrage daaraan kan zijn, was er al tijden een serieuze opknapbeurt van de schooltuintjes nodig. Aan enthousiasme ontbrak het niet bij het schoolbestuur, aan budget, kluservaring en mankracht helaas wel. HORNBACHhelpt schoot te hulp en bouwde een gebrekkig lapje grond om tot een complete natuurbelevingsplek.
Lessen en tuinieren
Vlak naast het schoolplein is er een stuk aarde opgedeeld in negen vierkante moestuintjes, voor elke klas één. Met een team van vijf HORNBACHhelpt-vrijwilligers en een aantal vrijwilligers vanuit de school werd er in één klusdag een gloednieuw tuinhuis geplaatst, maar ook een picknickbank en een wilgentunnel: een soort groene doorloop die naar de tuintjes leidt. Oud-leerkracht Jo Crombag, die na zijn pensioen als vrijwilliger actief blijft, is heel blij met de nieuwe voorzieningen. “Tot nu toe werd al het materiaal opgeslagen in de buitenberging. Nu kunnen we er direct bij, het tuinhuis gaat ons heel veel zoekwerk en gedoe besparen. Het is geweldig dat we dankzij HORNBACHhelpt onze tijd en energie kunnen besteden aan waar het echt om draait: de leerlingen bewust maken van de natuur, hen laten zien waar alles vandaan komt en hoe het groeit, en hoe we dat met zijn allen in stand kunnen houden.”
Fijnere schoolomgeving
Door de nieuwe wilgentunnel en de picknickbank zijn de tuintjes ook een volwaardige zelfstandige plek geworden, afgeschermd van het schoolplein. Ook dát had de school niet, voordat HORNBACHhelpt in actie kwam. “Vooral de wat rustigere kinderen hebben daar enorm veel baat bij,” zegt Jo Crombag. “Zij vinden het fijn om een plek te hebben waar het niet zo druk is als op de rest van het plein, een afgezonderd stukje zonder geren en geschreeuw. Bij de nieuwe schooltuinen leren de kinderen niet alleen waardevolle lessen over de natuur: ze kunnen zich er ook terugtrekken. Dat maakt de schoolomgeving voor hen een stuk fijner en completer.”
Goede teamspirit
Bob Rohenkohl, vrijwilliger bij HORNBACHhelpt zag na het klussen een compleet vernieuwde, groene leeromgeving ontstaan: “Aan positieve teamspirit bij zo’n mooi en relevant project was geen gebrek. Wel was het een uitdaging om alles op tijd af te hebben.” De schooltuin is compleet uitgebreid, van alle gemakken voorzien en ziet er nu weer tiptop uit. “Als je dan de blije reacties van de leerlingen en leerkrachten ziet, ja, dan ben je zelf alleen maar dankbaar dat je daaraan hebt kunnen bijdragen.”