Hornbach newsroom Persportaal van Hornbach Nederland voor mediaprofessionals
Nederlanders sproeien tuin met schaars drinkwater tijdens hittegolf

Nederlanders sproeien tuin met schaars drinkwater tijdens hittegolf

Onderzoek Hornbach: slechts 53% maakt gebruik van regenwater

Deze week is de eerste landelijke hittegolf van 2020 een feit. En wat voor een: het is de warmste week ooit gemeten in De Bilt. Het gevolg: we verbruiken met elkaar een recordhoeveelheid drinkwater. Uit onderzoek van projectbouwmarkt Hornbach blijkt dat we het schaarse drinkwater massaal gebruiken voor het sproeien van de tuin. En dat terwijl hevige stortbuien aan het einde van een tropische dag voor wateroverlast zorgen. Gelukkig blijkt uit hetzelfde onderzoek dat we daar best verandering in willen brengen. 64% van de ondervraagden wil tegels uit de tuin halen, omdat dit bijdraagt aan het afvoeren van water tijdens stortbuien en een groene tuin voor verkoeling zorgt.

“We sproeien massaal met kostbaar drinkwater”, vertelt Maarten Post, marketingmanager. “Uit ons onderzoek* blijkt dat 47% van de ondervraagden de kraan opendraait om de tuin groen te houden. En dat terwijl we ook in deze regio zuinig met drinkwater om moeten gaan vanwege de toenemende droogte en het stijgende neerslagtekort. Ik denk dat veel mensen het niet beseffen, maar met een sproeibeurt van een kwartier verbruik je gemiddeld 100 liter water.”

Water opvangen
De hitte van deze week zal volgens meteorologen in de toekomst eerder regel dan uitzondering zijn. Een bijkomend fenomeen zijn de hevige stortbuien, waarbij op verschillende plekken in het land wateroverlast ontstaat. Maarten Post vervolgt: “Die moeten we benutten om water op te vangen. Regentonnen zijn daar ideaal voor en bovendien hartstikke hip. Geschikt voor grote tuinen, maar ook voor kleine balkons. Van klassieke houten tonnen tot design-modellen waar je ook meteen planten in kunt zetten.”

Waterafvoer tijdens stortbui
Waar we wat betreft kraanwaterverbruik dus nog flinke winst kunnen behalen, gaat het met ons milieubewustzijn eigenlijk best goed. Want uit hetzelfde onderzoek van Hornbach blijkt dat 64% van de ondervraagden tegels uit de tuin wil halen omdat dit beter is voor het milieu. Maarten Post juicht dit toe: “In een groene tuin kan regenwater makkelijker weglopen, waardoor je wateroverlast als gevolg van een stevige stortbui kunt verminderen. Maar meer groen is ook beter voor de biodiversiteit en in een groene tuin is het op een warme zomerdag zo’n 5 graden koeler.”

Zelf aan de slag
Wie zijn tuin zelf wil vergroenen, is bij Hornbach aan het juiste adres. De bouwmarkt beschikt over een volwaardig tuincentrum met een ruim assortiment aan bloemen, planten, bomen, struiken en graszoden. “Mijn collega’s van de tuinafdeling hebben alle kennis in huis om je te helpen bij het vergroenen van je tuin. Kijk ook eens op www.hornbach.nl/actueel/omgaan-met-droogte-in-je-tuin, waar we uitleggen hoe je zelf tegels kunt verwijderen, de biodiversiteit kunt verhogen en een regenton aansluit op de regenpijp.”

* Bron: DirectResaerch N= 495

Onderstaande gegevens zijn alleen voor persgerelateerde vragen.
Voor overige vragen (zoals over uw bestelling) kunt u terecht bij het contactformulier.


Hornbach Bouwmarkt Nederland
Maarten Post
Telefoon: 030 - 266 98 98
E-mail: maarten.post@hornbach.com
Van Hulzen Communicatie
Fenna Zwerver
Telefoon: 071 - 560 20 60 / 06 - 42 600 279
E-mail: hornbach@vanhulzencommunicatie.nl
Over HORNBACH
HORNBACH is een onafhankelijke, internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het Duitse familiebedrijf heeft een historie van ruim 140 jaar en meer dan 24.000 medewerkers. HORNBACH is sinds 1997 actief in Nederland en heeft inmiddels zeventien projectbouwmarkten en één HORNBACH Vloeren vestiging in ons land. In 2022 riepen consumenten HORNBACH voor de zestiende keer uit tot Beste Bouwmarkt van Nederland. Ook nam HORNBACH dit jaar voor de vijfde keer op rij de Webshop Award Bouwmarkten in ontvangst. HORNBACH kreeg in februari 2022 opnieuw het predicaat Laagste Prijs van de Consumentenbond, de bouwmarkt is 11% goedkoper dan het gemiddelde. De basis voor de succesvolle HORNBACH-formule zijn de vijf kernwaarden: laagsteprijsgarantie (ook na aankoop), deskundig advies, uitgebreide service, een enorm assortiment (van 120.000 artikelen) en grote voorraden (je grijpt nooit mis).

Volg Hornbach:

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg ons

Social wall