HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

Sfeervolle studio voor jongeren van Stichting Happy Wings

Stichting Happy Wings begeleidt op kleine schaal jongeren met een lichamelijke en geestelijke beperking. De stichting is net verhuisd en de nieuwe locatie in Schermerhorn beschikt over een studioruimte waar de jongeren zich kunnen ontspannen. Het geld ontbrak echter om de toen nog kale studio meteen aan te kleden. Een enthousiast team van HORNBACHhelpt vrijwilligers schoot daarom te hulp en maakte er vlak voor de feestdagen een gezellige ruimte van.

“De jongeren komen hoofdzakelijk voor dagbesteding”, zegt Martin Doderer, oprichter van Happy Wings. “We zijn hier de hele dag met vogels in de weer. De jongeren worden daar rustig van. Want hoe kalmer ze zijn, hoe beter de vogels op ze reageren.” De vogels zijn opvangvogels en komen bij mensen vandaan die niet meer voor ze kunnen zorgen. “We geven de dieren hier een veilige plek, verzorgen ze en gaan ermee op pad om educatieve lessen te geven op scholen voor basis en middelbaar onderwijs. Daarnaast bezoek ik met mijn vogels ook kinderen op het speciaal onderwijs, mensen in zorginstellingen en ernstig zieken om ze een onvergetelijke belevenis te geven met een workshop. De jongeren van Happy Wings helpen me bij het organiseren en houden van die workshops en daar leren ze ontzettend veel van.”

Studio mooi maken
Stichting Happy Wings is onlangs verhuisd. Het grootste deel van de nieuwe locatie is bestemd voor de vogels. Het leefgedeelte is volledig geschikt gemaakt voor mensen met een beperking. Op zolder is een studioruimte waar de jongeren van Happy Wings zich kunnen ontspannen. Incidenteel wordt de studio ook gebruikt voor crisis- en weekendopvang. Het mooi maken van de nieuwe kale studio was een groot project waar de stichting nauwelijks geld voor heeft. Martin financiert de vogelopvang zelf en van het budget voor de begeleiding van de jongeren blijft weinig over. Martin: “Ik ben zo brutaal geweest om HORNBACH te vragen of ze iets voor de stichting konden betekenen.” Hij mailde zijn verhaal naar de vestiging in Zaandam waar ze erg onder de indruk waren van Martins maatschappelijke initiatief. Daarom stuurden ze het verzoek door naar het bestuur van Stichting HORNBACHhelpt en zij dachten hier hetzelfde over. Al snel werd besloten om de middelen en mensen beschikbaar te stellen om het hele project voor Happy Wings uit te voeren.

Per se voor de feestdagen
Projectcoördinator van HORNBACHhelpt Sergio Tjin A Djie bezocht Stichting Happy Wings om te inventariseren wat er moest gebeuren. Hij maakte een projectplanning, een materialenlijst en verzamelde een team van zes enthousiaste HORNBACHhelpt-collega’s. Sergio: “Op 20 december zijn we er in alle vroegte op af gegaan. We hebben de hele ruimte geschilderd, een vloer gelegd, een wasbak geplaatst, gordijnen opgehangen en de deuren gemonteerd. Door een goede voorbereiding was dit binnen één dag goed te doen.” Martin had het prima gevonden als het project in het nieuwe jaar was opgepakt. Maar Sergio wilde het per se voor de feestdagen doen. “Ik was zo gegrepen door het verhaal van Happy Wings. Ik gun het de jongeren om tijdens de feestdagen al te kunnen genieten van de nieuwe ruimte. Om het extra gezellig te maken, hebben we nog een kerstboom neergezet en kerstverlichting opgehangen.”

Verrassing
Voor Martin was het een grote verrassing wat HORNBACHhelpt allemaal ging doen. Ze hadden hem alleen verteld dat ze de studio mooi gingen maken. Aan het einde van de dag kon Martin samen met de jongeren van Happy Wings het resultaat bekijken. Over dat moment zegt Sergio: “De reactie van de jongeren was geweldig. Ze waren dolblij en voelden zich er meteen thuis. Dat doet iets met je. Ik vind het belangrijk om iets te doen voor mensen die het goed kunnen gebruiken. Helemaal in deze tijd van het jaar.” Ook Martin kon zijn geluk niet op bij het zien van de nieuwe studio. “Ik weet niet hoe ik dit zonder HORNBACHhelpt had moeten doen. Ik had nooit durven dromen dat ze het zo groots zouden aanpakken. Ik heb de medewerkers van HORNBACH Zaandam uitgenodigd voor een workshop met de vogels samen met de jongeren van Happy Wings. Zo wil ik hun mijn dankbaarheid tonen en mijn wereld laten zien.”

Lees ook ...