Hornbach newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals
Sterke start 2022 voor HORNBACH Nederland

Sterke start 2022 voor HORNBACH Nederland

Bouwmarktketen ziet marktaandeel in Nederland verder groeien in 1e kwartaal 2022/23

HORNBACH zag de omzet het eerste kwartaal verder groeien. Dat blijkt uit de cijfers die het Duitse concern vandaag presenteert. In het eerste kwartaal (looptijd 1 maart tot en met 31 mei 2022) steeg de groepsomzet met 8,1%. De bijdrage van HORNBACH Nederland is niet alleen sterk maar ook substantieel groter dan een jaar geleden; Nederland had toen nog te maken met strengere coronamaatregelen dan in de andere landen uit de groep. HORNBACH Nederland vergrootte in het eerste kwartaal haar marktaandeel. Gezien de huidige macro-economische uitdagingen en onzekerheden verwacht het concern dat het resultaat van de groep over het hele boekjaar 2022/23 lager uitvalt dan het afgelopen boekjaar.

“HORNBACH Nederland kan rekenen op trouwe klanten, zowel online als in de vestigingen”, constateert Algemeen Directeur Nederland Evert de Goede naar aanleiding van de cijfers. “We zien dat ons marktaandeel in Nederland blijft groeien, mede door expansie. Zo hebben we eind maart in Enschede weer een nieuwe projectbouwmarkt geopend. De klussers en bouwers uit deze regio weten ons vanaf de eerste dag goed te vinden en zijn blij dat we er zijn.” Verder tonen de cijfers aan dat professionals een toenemend aandeel hebben in de omzet van HORNBACH Nederland. “Ik zie dat echt als onze verdienste. Zeker onder de huidige marktomstandigheden waarbij de beschikbaarheid van producten en de prijzen onder druk staan.” De resultaten van het eerste kwartaal worden afgezet tegen dezelfde periode een jaar eerder. Omdat Nederland toen als enige land nog in (gedeeltelijke) lockdown was vanwege corona, heeft dat zichtbaar invloed op de cijfers. “Dit jaar hebben we weer nieuwe uitdagingen en kijken we vooral naar de aanpak van de macro-economische ontwikkelingen. We garanderen de laagste prijzen voor onze klanten en focussen op het behoud van onze medewerkers.”

Winst blijft hoog
De omzet van de HORNBACH Group in het eerste kwartaal overtrof de recordomzet van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De geconsolideerde groepsomzet groeide met 8,1% tot 1.813,4 miljoen euro. De aangepast EBIT ligt al langere tijd ruim 50% boven het niveau van de jaren voorafgaand aan de covidpandemie. Ook dit eerste kwartaal was dat weer het geval. De aangepaste EBIT van 148,3 miljoen euro op groepsniveau lag 53,1% hoger dan in het eerste kwartaal van het boekjaar 2019/2020. Vergeleken met het recordkwartaal Q1 2021/22 daalde de aangepast EBIT echter met 12,3%. Deze winstdaling was vooral het gevolg van de inflatiedruk en hogere kosten voor transport en logistiek. Daarnaast lagen de bedrijfskosten van de vestigingen hoger en normaliseerde de marketinguitgaven die tijdens de pandemie een stuk lager waren. Ook dat had invloed op de winst.

Internationale groei
Met 169 vestigingen en webshops in negen Europese landen, is HORNBACH Baumarkt AG de grootste operationele subgroep. De geconsolideerde omzet steeg in het eerste kwartaal van het huidige boekjaar met 8,2% naar 1.705,3 miljoen euro. Op like-for-like basis steeg de omzet met 5,3%. Thuisland Duitsland nam 853,2 miljoen euro van de omzet van HORNBACH Baumarkt AG voor haar rekening en dat betekende een stijging van 4,7% ten opzichte van vorig jaar. In de acht overige Europese landen steeg de geconsolideerde omzet in het eerste kwartaal met 12% tot 852,1 miljoen euro en realiseerden daarmee de andere helft de omzet van HORNBACH Baumarkt AG. De internationale groei is het gevolg van een inhaaleffect na de sluitingen vorig jaar van vestigingen in met name Nederland en Tsjechië. De overige landen presteerden licht onder de zeer sterke cijfers van een jaar eerder, mede door de ongunstige weersomstandigheden aan het begin van het lenteseizoen. Het aandeel van de webshop daalde in het eerste kwartaal met 30,4% door vooral de afgenomen vraag naar Click & Collect. Toch bleven ook nu weer de online verkopen op een veel hoger niveau dan in de jaren voor Covid en waren met 261 miljoen euro goed voor 15,3% van de totale omzet van HORNBACH Baumarkt AG.

Onderstaande gegevens zijn enkel voor persgerelateerde vragen.
Voor overige vragen (zoals over uw bestelling) kunt u terecht bij het contactformulier.


Hornbach Bouwmarkt Nederland
Maarten Post
Telefoon:030 - 266 98 98
E-mail:maarten.post@hornbach.com
Van Hulzen Communicatie
Fenna Zwerver
Telefoon:071 - 560 20 60 / 06 - 42 600 279
E-mail:hornbach@vanhulzencommunicatie.nl
Over HORNBACH
HORNBACH is een onafhankelijke, internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het Duitse familiebedrijf heeft een historie van ruim 140 jaar en meer dan 24.000 medewerkers. HORNBACH is sinds 1997 actief in Nederland en heeft inmiddels zeventien vestigingen in ons land. In 2022 riepen consumenten HORNBACH voor de zestiende keer uit tot Beste Bouwmarkt van Nederland. Ook nam HORNBACH dit jaar voor de vijfde keer op rij de Webshop Award Bouwmarkten in ontvangst. HORNBACH kreeg in februari 2022 opnieuw het predicaat Laagste Prijs van de Consumentenbond, de bouwmarkt is 11% goedkoper dan het gemiddelde. De basis voor de succesvolle HORNBACH-formule zijn de vijf kernwaarden: laagsteprijsgarantie (ook na aankoop), deskundig advies, uitgebreide service, een enorm assortiment (van 120.000 artikelen) en grote voorraden (je grijpt nooit mis).

Volg Hornbach:

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg ons

Social wall