Hornbach newsroom Persportaal van Hornbach Nederland voor mediaprofessionals

Tuin van woonzorgcentrum De Alblashof omgetoverd in groene oase

De bewoners van woonzorgcentrum De Alblashof in Alblasserdam kunnen sinds zaterdag 24 september genieten van een prachtige nieuwe tuin. Stichting HORNBACHhelpt toverde een stenen vlakte om in een groene oase van bomen en planten. “Het is een geweldige plek geworden waar onze bewoners samen met hun familie enorm van genieten”, zegt de dankbare Henny Tukker van Rivas Zorggroep.

In De Alblashof heeft Rivas een kleinschalig verpleeghuis waar 48 ouderen met dementie wonen. De Alblashof is vier jaar geleden grootschalig gerenoveerd. Alleen de tussentuin waar de bewoners graag een frisse neus halen, was nog in oude staat. Onlangs kon geld worden vrijgemaakt om de tuin op te hogen en opnieuw te bestraten. Helaas ontbrak het aan budget om de omheinde tussentuin verder op te fleuren en zaten de bewoners naar een kale vlakte te kijken.

Natuur werkt helend voor de geest
Henny besloot hulp te vragen aan HORNBACHhelpt. Als welzijnscoach, activiteitenbegeleidster en vrijwilligerscoördinator bij Rivas organiseert zij allerlei buitenactiviteiten. “Dat doen we natuurlijk het liefst in een groene en kleurrijke tuin. Buitenlucht en natuur werken helend voor de geest. Juist voor mensen met dementie is het zien, aanraken en ruiken van planten en bloemen zo belangrijk. Gelukkig reageerde HORNBACHhelpt positief op mijn hulpvraag. Ze vonden het meteen een geweldig project om de natuur naar onze bewoners toe te brengen.”

Verstand van tuinen en groen
Serge van den Heerik is Projectleider van HORNBACHhelpt in Alblasserdam. Met een team van vier HORNBACH-vrijwilligers vertrokken ze op zaterdag 24 september in alle vroegte naar De Alblashof om de tuin flink te vergroenen. “We hebben dit project met onze collega’s van onze tuinafdeling goed voorbereid. Zij hebben echt verstand van tuinen en groen. Samen hebben we een tuinplan gemaakt en allerlei planten en bomen uitgezocht. Een wens van Rivas was of we ook fruitbomen mee wilden nemen. Veel bewoners hebben vroeger gewerkt of gewoond op een boerenbedrijf. Een appel- of een pruimenboom kan bij de mensen waardevolle herinneringen oproepen.”

“Fantastisch om dit te kunnen en mogen doen”
De fruitbomen zijn zaterdag geplant. Twee perken van de tussentuin zijn volledig groen gevuld. Daarnaast staan er plantenbakken met daarin een moestuin op stahoogte. Bewoners kunnen zo makkelijk de planten verzorgen, onkruid weghalen en zelf oogsten. HORNBACHhelpt heeft ook de tuinbanken die al in de tussentuin stonden opgeschuurd en een frisse lik verf gegeven. “De banken zijn weer als nieuw”, zegt Serge. “We hebben opbergboxen geplaatst waar tuinkussen en tuingereedschap droog en veilig opgeslagen kunnen worden. Verder hebben we verschillende vogelhuisjes en insectenhotels opgehangen om het helemaal af te maken.” En af was het. Aan het einde van de dag zag de tuin er prachtig uit. “Fantastisch om dit te kunnen en mogen doen voor de bewoners en hun familie.”

Spullen, tijd en vakmanschap
Vrijwilligers van Rivas hebben zaterdag fanatiek mee geklust aan het tuinproject. “Dat was wel het minste wat we konden doen”, zegt Henny die zelf ook een handje meehielp. “Ik kan het nog steeds niet geloven dat HORNBACH al die spullen heeft geschonken én tijd én vakmanschap heeft ingezet om de tussentuin zo mooi te maken. Het resultaat overstijgt onze verwachtingen. Onze bewoners genieten met volle teugen en een grote glimlach. Daar doen we het allemaal voor.”

Onderstaande gegevens zijn alleen voor persgerelateerde vragen.
Voor overige vragen (zoals over uw bestelling) kunt u terecht bij het contactformulier.


Hornbach Bouwmarkt Nederland
Annelies Melis
Telefoon: +31 (0)30 - 266 98 98
E-mail: annelies.melis@hornbach.com
Van Hulzen Communicatie
Fenna Zwerver
Telefoon: 071 - 560 20 60 / 06 - 42 600 279
E-mail: hornbach@vanhulzencommunicatie.nl
Over HORNBACH
HORNBACH is een onafhankelijke, internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het Duitse familiebedrijf heeft een historie van ruim 140 jaar en meer dan 24.000 medewerkers. HORNBACH is sinds 1997 actief in Nederland en heeft inmiddels zeventien projectbouwmarkten en één HORNBACH Vloeren vestiging in ons land. In 2022 riepen consumenten HORNBACH voor de zestiende keer uit tot Beste Bouwmarkt van Nederland. Ook nam HORNBACH dit jaar voor de vijfde keer op rij de Webshop Award Bouwmarkten in ontvangst. HORNBACH kreeg in februari 2022 opnieuw het predicaat Laagste Prijs van de Consumentenbond, de bouwmarkt is 11% goedkoper dan het gemiddelde. De basis voor de succesvolle HORNBACH-formule zijn de vijf kernwaarden: laagsteprijsgarantie (ook na aankoop), deskundig advies, uitgebreide service, een enorm assortiment (van 120.000 artikelen) en grote voorraden (je grijpt nooit mis).

Volg Hornbach:

Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg ons

Social wall