HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

Volop speelplezier bij Stadsboerderij BuytenDelft

Stichting HORNBACHhelpt plaatst gloednieuwe mast in piratenschip

Je zou het bijna vergeten, zo midden in de Randstad, maar er is ook prachtig groen in Delft. Stadsboerderij BuytenDelft laat kinderen al jaren liefde en respect voor de natuur ervaren, waardoor ook de volgende generaties spelenderwijs leren hoe we de wereld een stukje mooier maken. Om kinderen er leuk en veilig te kunnen laten spelen en leren, heeft BuytenDelft soms een paar helpende klushanden nodig. HORNBACHhelpt ging aan de slag en maakte het piratenschip in de waterspeeltuin weer volledig klaar voor de grote vaart, en ook het toiletgebouw heeft een flinke opknapbeurt gekregen.

Kippen, pauwen, eenden, varkens, geiten, schapen, pony’s, een muilezel, konijnen, cavia’s: ze worden met liefde verzorgd door de vrijwilligers van Stadsboerderij BuytenDelft. En door de bezoekers natuurlijk, die hun ontmoetingen met de dieren afwisselen met onvergetelijke momenten in de waterspeeltuin. Om de speeltoestellen leuk en veilig te houden moeten ze eens in de zoveel tijd goed onder handen worden genomen. Daar zijn kennis, materialen, mankracht en kluservaring voor nodig. Al die dingen kan de stichting en de vrijwilligers van BuytenDelft niet altijd zelf opbrengen, naast de vele alledaagse taken en activiteiten. HORNBACHhelpt steunde hen maar wat graag, en stak op een mooie lentedag de klushanden uit de opgestroopte mouwen.

 Uitdaging
“Als stichting werken we vrijwel volledig met vrijwilligers,” zegt beheerder Robin van Lent. “Alle inkomsten moeten we zelf verdienen. Dat was de afgelopen twee jaar een behoorlijke uitdaging, met alle lockdowns en coronamaatregelen. En onze dieren moesten natuurlijk ook gewoon eten en verzorgd worden. Die situatie maakte het extra ingewikkeld om de middelen en mankracht vrij te maken voor het onderhoud van de speeltoestellen. Superfijn dus, dat HORNBACHhelpt voor ons klaarstond! Daar hebben heel veel kinderen en ouders uit de omgeving veel plezier van. We zijn heel blij dat de speeltoestellen en voorzieningen weer helemaal op en top zijn nu het buitenspeelseizoen begint.”

Populair speeltoestel
‘s Ochtends vroeg gingen vijf man van HORNBACHhelpt en een aantal vrijwilligers van de stadsboerderij eerst in de waterspeeltuin aan de slag met een houten piratenschip. “Dat is een enorm populair speeltoestel,” vertelt Robin. “Maar het hout was niet helemaal goed meer, er begonnen hier en daar splinters te ontstaan, dus er kon niet veilig meer op gespeeld worden. Het moest nodig opgeschuurd en geverfd worden. Best een klus, maar met zoveel goede en gedreven klussers was het zo gebeurd! Het schip is ook weer goed uitgegraven. Daardoor kan het weer kantelen als de kinderen aan het roer draaien, zoals het hoort.” Vervolgens werd er een compleet nieuwe mast, van zo’n vier meter, in het schip geplaatst.

Passende mast
“Dat was onze grootste uitdaging,” zegt Petra Hesseling, vrijwilliger bij HORNBACHhelpt. ‘De mast moest niet alleen precies passend worden gemaakt voor het schip, maar hij moest ook geschoord worden met roestvrij stalen kabels, zodat-ie echt stevig stond. Want veiligheid gaat boven alles.’ Na het passen en meten, en het plaatsen en schoren van de mast, ging het team verder met het toiletgebouw. “Ja, we doen het goed of we doen het niet!” zegt Petra met een lach. “De teamspirit was geweldig, en het is altijd weer bijzonder om de blije gezichten te zien van de mensen die we helpen. Je maakt écht iets moois voor ze. Daar krijg je nooit genoeg van.”

Lees ook ...