HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals

Vrouwen willen zélf klussen

Workshopavonden bij bouwmarkt Hornbach ongekend populair

Afgelopen weekend organiseerde bouwmarkt Hornbach voor het tweede weekend op rij een serie Women at Work Projectavonden. Meer dan 400 vrouwen staken de handen uit de mouwen tijdens de worpshopavonden die plaatsvonden in Den Haag, Groningen, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zwolle. Klus-skills van zowel beginnende als gevorderde doe-het-zelvers werden naar een hoger niveau gebracht. “Van omgaan met powertools, tot het tegelen van vloeren en wanden of het aanleggen van elektra. Geen uitdaging is te groot”, laat vestigingsmanager Ellen van den Ham weten.

Met bijna 100 klussende vrouwen was het een drukte van jewelste. “Het liep storm”, blikt Ellen van den Ham, vestigingsmanager van Hornbach Amsterdam, lachend terug. In haar vestiging vond op vorige week de allereerste klusavond plaats. “Vrouwen hebben zich massaal aangemeld. Het was een flinke groep om workshops aan te geven, maar ze wilden geen woord van de uitleg missen en stonden te popelen om aan de slag te gaan. Vrouwen zijn erg gedreven in het klussen en ik durf te stellen een stuk nauwkeuriger dan mannen. Als ze iets doen, doen ze het goed.”

Onafhankelijkheid
“Al enige tijd signaleren we dat de rol van vrouwen in klusprojecten verandert”, vervolgt Ellen. “Waar zij voorheen vooral betrokken waren bij de oriëntatiefase, denk aan het selecteren van kleuren en materialen, zijn zij tegenwoordig steeds vaker degenen die het project ook tot uitvoering brengen. Vrouwen zien in dat ze veel klussen zelf kunnen, als ze maar goede uitleg krijgen. De behoefte aan klusadvies neemt dan ook toe. En deskundig advies, dat is precies waar wij als projectbouwmarkt voor staan. We zijn er voor doe-het-zelvers die een project van A tot Z, op gedegen wijze, willen beetpakken. Deze maand bieden we workshops aan zoals omgaan met powertools, laminaat en vinyl leggen, steigerhouten meubels maken, maar ook tegelen als een pro en elektriciteit aanleggen.” Op de vraag wat een rede kan zijn voor de toenemende klusgekte onder vrouwen antwoord Ellen: “Het draagt bij aan onafhankelijkheid en geeft voldoening. Klussen is veel te leuk om aan mannen over te laten!”

Van Nieuwegein tot Geleen
Ook in andere plaatsen is er veel animo. De komende 2 zaterdagen werken nog eens meer dan 400 vrouwen zich in het zweet bij diverse Hornbach vestigingen door het land. Meedoen kan helaas niet meer. Van Nieuwegein tot Geleen, alle workshopavonden zijn volgeboekt. De bouwmarkt laat weten volgend jaar september opnieuw een serie Women at Work Projectavonden te willen organiseren.

Lees ook ...