HORNBACH newsroom Persportaal van HORNBACH Nederland voor mediaprofessionals
Hornbach publiceert definitieve cijfers boekjaar 2019/2020

Hornbach publiceert definitieve cijfers boekjaar 2019/2020

Voorzichtige prognoses vanwege coronarisico’s

Hornbach heeft opnieuw een goed boekjaar achter de rug, blijkt uit het jaarverslag dat het Duitse bedrijf vandaag publiceerde. Zeker ook in Nederland. Hornbach Nederland zag de omzet voor het vijfde jaar op rij met dubbele cijfers toenemen. De directie is echter voorzichtig bij de prognose voor het boekjaar 2020/2021 (1 maart 2020 - 28 februari 2021) vanwege de moeilijk in te schatten gevolgen van COVID-19.

De geconsolideerde omzet van Hornbach Group, het moederbedrijf van de gelijknamige bouwmarkten, is in het boekjaar 2019/2020 (looptijd 1 maart 2019 tot 29 februari 2020) met 8,4% gegroeid naar 4,729 miljard euro. “Het zijn uitstekende resultaten, maar ze lijken uit een tijd te komen die alweer ver achter ons ligt,” stelt Evert de Goede, algemeen directeur Hornbach Bouwmarkt Nederland. “We werken nu in een totaal andere situatie vanwege COVID-19. Medio maart zijn we snel omgeschakeld en hebben we vergaande maatregelen getroffen om de veiligheid van onze medewerkers en klanten te vergroten. Het is een hele prestatie dat we in Nederland op deze manier onze vestigingen open hebben kunnen houden. Het vraagt veel flexibiliteit van iedereen, onze medewerkers, klanten en instanties. Inmiddels hebben we de openingstijden kunnen verruimen voor de professionals. Maar het blijft een onzekere tijd en voorspellingen zijn lastig te doen. We monitoren continu en blijven optimaliseren, in onze fysieke vestigingen en onze webwinkel.

Omzetprognose behaald ­– sterke groei in alle gebieden
De HORNBACH Group heeft met een netto-omzet van 4,729 miljard euro de omzetprognose voor 2019/2020 behaald. Hornbach Baumarkt AG, de grootste operationele subgroep met op de balansdatum (29 februari 2020) 160 bouwmarkten met tuincentrum en een webshop in negen Europese landen, zag de omzet toenemen met 8,1% tot ruim 4,4 miljard euro. Op like-for-like basis en na aftrek van valuta-effecten groeide de groepsbrede verkoop bij bouwmarkten met tuincentrum met 7,7%. De omzet die Hornbach behaalde met online verkopen, groeide met dubbele cijfers. De subgroep Hornbach Baustoff Union GmbH realiseerde een omzetgroei van 13,2% tot 299 miljoen euro.

Operationele winst stijgt fors
Dankzij de sterke omzetgroei en verbeterde kostenverhoudingen heeft Hornbach de operationele winstgevendheid vergeleken met vorig jaar significant verhoogd. Het operationele resultaat gecorrigeerd met niet-operationele winstitems (gecorrigeerde EBIT) voor de Hornbach Holding AG & Co KGaA Groep, steeg in het afgelopen boekjaar met 68,3% naar 227,0 miljoen. Zoals verwacht, heeft het gecorrigeerde EBIT bij de subgroep Hornbach Baumarkt AG zich met 181,8 miljoen euro meer dan verdubbeld. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de hoge mate van like-for-like groei en sterk verbeterde kostenefficiëntie in het vierde kwartaal (1 december 2019 tot 29 februari 2020).

Winstverwachtingen 2020/2021: coronacrisis met kansen en risico’s
Het boekjaar 2020/2021 begon met grote onzekerheid door de coronacrisis. In verschillende landen werd de handel onderbroken. In andere landen was er een (beperkte) opening of goederen afhaal mogelijk, evenals aankopen doen via de Onlineshop. De verwachting is dat de terugloop in omzet, doordat klanten tijdelijk niet of minder naar de vestiging konden, wordt gecompenseerd door hogere verkopen in de geopende vestigingen. Sinds 6 mei 2020 zijn alle 160 vestigingen van Hornbach weer geopend. De directie ziet voor de komende maanden echter wel economische risico’s, die een negatief effect op de omzet- en winstontwikkeling kunnen hebben. De Hornbach Group verwacht voor het lopende jaar een concernomzet op hetzelfde niveau van vorig jaar (4,7 miljard euro) en een gecorrigeerde EBIT iets onder het niveau van het boekjaar 2019/2020.

1) Aangepast om niet-operationele baten en lasten uit te sluiten

Percentages en aantallen kunnen afrondingsverschillen veroorzaken. Percentages worden berekend op basis van Euro 000s.

Lees ook ...